Biomedische wetenschappen

Biomedische wetenschappen

Tussen mens en molecule

In de opleiding biomedische wetenschappen staat de studie van de mens centraal. Je onderzoekt organen, weefsels en cellen, tot op het moleculaire niveau, om te doorgronden hoe ziekten zoals kanker, dementie en astma ontstaan. Zo zoek je, stap voor stap, naar nieuwe geneesmiddelen en behandelingen.

Van ziekte tot behandeling

Wat maakt dat je ziek wordt? Het kan iets in de omgeving zijn, zoals de legionellabacterie, of asbestvezels in de lucht. Of iets in het lichaam zelf, een foutje in de genetische code bijvoorbeeld, zoals bij mucoviscidose. Om te begrijpen wat er precies gebeurt, gaan we eerst op onderzoek

Natuurlijk kan je niet telkens op menselijke lichamen proeven doen om te onderzoeken wat de effecten van een ingreep zijn. Daarom ga je op zoek naar een model: een omgeving die lijkt op die van het menselijk lichaam. Een goedwerkend model vinden, is niet gemakkelijk. Het kan een proefdier zijn, maar ook een wiskundig algoritme. 

Het doel is om uiteindelijk, na een lang traject, een gepaste behandeling of medicijn te ontwikkelen.

Als student biomedische wetenschappen krijg je inzicht in de hele cyclus, maar zal je vooral focussen op de stappen van onderzoek en modellering.

Iets voor jou?

Docenten en studenten vertellen over hun opleiding

Starttoets

Als je deze opleiding kiest, moet je deelnemen aan de starttoets.

Lees de brochure

Fascinerend onderzoek

Het studiedomein is erg fascinerend en evolueert razendsnel, door de steeds nieuwe kennis en technologieën. Wist je bijvoorbeeld dat onderzoekers erin geslaagd zijn om het hiv-virus uit te schakelen bij besmette muizen? We zorgen ervoor dat je als student up-to-date blijft, door:

  • een stevige brede basis te bieden in de bachelor
  • het onderwijs te linken aan state-of-the-art onderzoek

Je docenten zijn stuk voor stuk experten in het biomedisch onderzoek. We werken samen met toponderzoeksgroepen en gerenommeerde Vlaamse onderzoeksinstellingen.

In de master besteed je ook zelf de helft van je studietijd aan onderzoek.

Specialiseren

Je kan je specialiseren in een van vier afstudeerrichtingen; twee Nederlandstalige en twee Engelstalige.