Werken bij de overheid
"Toen ik het pakket van bio-ingenieur zag, was ik snel verkocht"
- Pieter Rens
- Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: milieutechnologie (UAntwerpen, 2009)
- Master in de bio-ingenieurswetenschappen: milieutechnologie (KU Leuven, 2012) met minor 'milieucoördinator type A'
- Werkt bij NMBS als milieucoördinator
Waarom koos je voor een opleiding bio-ingenieurswetenschappen?
Ik volgde de richting wetenschappen-wiskunde. Mijn interesse was groot, maar het was moeilijk kiezen tussen chemie, fysica of biologie. Toen ik het pakket van bio-ingenieur zag, was ik enthousiast en snel verkocht.
Was je bacheloropleiding aan UAntwerpen een goede voorbereiding op je master?
De bacheloropleiding aan UAntwerpen was een zeer goede voorbereiding op de master die ik volgde in Leuven.
Een van de grootste troeven was de goede begeleiding tijdens de verschillende practica in de bachelorjaren. Door de kleinere groepen werden we veel persoonlijker begeleid aan UAntwerpen en was de kwaliteit van de voorbereiding en rapportering zeer hoog. Dit was vooral te merken tijdens de eerste practica in de masteropleiding: de studenten van UAntwerpen hadden meer ervaring met het gebruiken van labomateriaal.
De algemene vakken verschillen nauwelijks in Antwerpen en Leuven. Sommige specifieke vakken bouwen voort op de specifieke cursussen van Leuven, maar dit is snel weggewerkt. Bij andere vakken heb je dan weer een kleine voorsprong.
Wat houdt je huidige job in?
Als milieucoördinator ben ik verantwoordelijk voor het milieubeleid van de Centrale Werkplaats Mechelen. Samen met de preventieadviseur en de kwaliteitsmanager vormen we een team dat Milieu, Welzijn en Kwaliteit integreert in het managementsysteem.
Ik plan de bedrijfsinterne milieuzorg door proactief oplossingen te bedenken voor potentiële milieugerelateerde problemen. Dit gaat van eenvoudige toelichting over hoe het afval beter gesorteerd kan worden tot adviezen geven bij grote projecten om geïntegreerde maatregelen aan te geven (emissienormen, energie-eisen, watergebruik…).