Kwaliteitszorg en cijfers van de master

Kwaliteitszorg

Aan de Universiteit Antwerpen dragen we zorg voor de kwaliteit van onze opleidingen. Elke opleiding doorloopt een kwaliteitszorgcyclus van zes jaar.

In jaar 3 wordt de balans opgemaakt van de kwaliteitszorg van de opleiding tijdens de interne procesbewaking en –sturing. In het voorjaar van 2020 vond dit plaats voor de bachelor en master in de biomedische wetenschappen en de Master of Biomedical Sciences.

Jaar 6 sluit de cyclus af met een peer review. De opleiding reflecteert op zichzelf en gaat in gesprek met interne en externe experten en een onafhankelijke student. Op 17 en 18 april 2024 bezocht het peerreviewteam de bachelor en master in de biomedische wetenschappen en de Master of Biomedical Sciences en besliste unaniem het vertrouwen in de opleiding te bevestigen.

Bevindingen van het peerreviewteam

Biomedische wetenschappen is een opleiding van hoog niveau, op doordachte wijze opgebouwd met een gedreven onderwijsteam. Studenten kunnen naast een stevige theoretische wetenschappelijke basis ook rekenen op een sterke ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden. Gezien de impact van het werk van een biomedicus op de samenleving wordt onderzocht hoe het thema Wetenschappelijke integriteit zichtbaarder gemaakt kan worden in het curriculum.

De masteropleiding biedt ruime keuzemogelijkheden. Twee van de vier afstudeerrichtingen in de masteropleiding worden in het Engels georganiseerd en kennen internationaal een grote aantrek. Omwille van het belang van academisch Engels in de masteropleiding alsook in de latere carrière, wil de opleiding hier nog vroeger in het studieprogramma op inzetten. De mogelijkheden tot een masterproef in het buitenland zullen nog meer gefaciliteerd worden. De ruimere carrièremogelijkheden naast een doctoraat zullen in de kijker worden gezet via gastsprekers, alumni, voorbeelden in de les en bedrijfsbezoeken. Er wordt onderzocht hoe de alumni-werking opnieuw geactiveerd kan worden.

​De zorg voor studenten is zeer groot waarbij aandacht wordt geschonken aan tekorten in voorkennis, vragen bij het studietraject, psychosociale noden en een ‘honoursprogramma’ voor studenten die een extra uitdaging willen aangaan. De opleiding gaat de komende tijd verder aan de slag met selectie- en voorbereidingsprogramma’s en een portfoliosysteem waarmee studenten hun competenties in kaart kunnen brengen. Op Campus Drie Eiken krijgen studenten les in een vernieuwde leeromgeving. Er is veel mogelijkheid voor studenten om te participeren en hun stem te laten horen. De lesgevers en de opleiding gaan aan de slag met opmerkingen en met data gedreven bevindingen. Gezien het succes van de opleiding, wordt de komende tijd onderzocht hoe inzicht in het werkveld en praktische vaardigheden op een kwalitatieve manier ingebed kunnen blijven in het curriculum.

Cijfers

De website ‘opleiding in cijfers’ geeft je meer gedetailleerde informatie over alle opleidingen in de Vlaamse hogescholen en universiteiten.