Opleiding
Micro-credential: Building Information Management voor infrastructuurwerken
- Studieomvang: 4 studiepunten
- Onderwijstaal: Nederlands
- Locatie: Campus Groenenborger
- Faculteit: Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen
Lesinhoud
BIM zal in de komende decennia de technologische evolutie zijn die de meeste impact heeft op kwaliteitsvol en duurzaam bouwen. In het werkveld is er vandaag al vraag naar goed opgeleide BIM-engineers.
Ook in de innoverende infrastructuursector zal BIM op korte termijn geïmplementeerd worden. Door een combinatie van complexe planning, kostenafrekening, mobiliteit en omgeving zijn infrastructuurwerken zeer specifieke bouwwerken. Daar ligt dan ook de focus van deze op maat gemaakte navorming/opleiding.
De opleiding focust vooral op het managen van BIM binnen een bedrijf en/of consortium en minder op het modelleren zelf.
Leerdoelen
In deze micro-credential staan de volgende leerdoelen centraal.
1. De deelnemer kan de principes van het BIM-proces toepassen binnen de infrastructuursector, bijvoorbeeld door de principes te implementeren in een case. De deelnemer heeft kennis en vaardigheden omtrent een CDE, BIM-software, de OTL verzameld.
2. De deelnemer kan de normen, standaarden, bronmateriaal van de verschillende BIM-objecten toepassen en linken met elkaar, bijvoorbeeld SB250 en de OTL.
3. De deelnemer kan de verschillende bouwkundige elementen van een BIM-model (infrastructuur- en bouwwerk) identificeren, controleren en optimaliseren en begrippen als een clashdetectie, postenkoppeling, enz… toepassen.
4. De deelnemer kan verschillende bouwkundige details van een infrastructuur- en bouwwerk opzoeken en optimaliseren in een BIM-omgeving, bijvoorbeeld een specifiek deel van een BIM-model analyseren, benoemen via OTL-classificatie en in een model opleveren.
5. De deelnemer kan aan de hand van een BIM-model bepaalde processen en eigenschappen analyseren en rapporteren, bijvoorbeeld door middel van een kostenstaat.
Lesgevers
Coördinerend docent: prof. dr. Wim Van den bergh.
De lessen worden gegeven door twee BIM-experten van het Agentschap Wegen en Verkeer, voortrekker in de implementatie van BIM voor infrastructuurwerken in Vlaanderen:
Praktisch
- De cursus vindt plaats in het najaar van 2024.
- 6 hoorcolleges van elk 2 uur
- 2 werkcolleges van elk 3u
- Zelfstudie Case: 30u
Evaluatie
Je wordt geëvalueerd op aanwezigheid (je moet minstens 4 hoorcolleges bijwonen om toegelaten te worden tot het examen) en een case die je individueel uitwerkt.
Je legt de case voor aan de hand van een dossier, dat je mondeling toelicht tijdens de examenperiode. Tijdens deze mondelinge toelichting wordt ook de kennis uit de hoorcolleges getoetst.