Kwaliteitszorg en cijfers

Bachelor in de diergeneeskunde

Europese erkenning

De opleiding 'bachelor in de diergeneeskunde' werd in maart 2023 voor de eerste keer Europees gevisiteerd door de European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE). De Universiteit Antwerpen is toen door de EAEVE voor het eerst erkend als 'Feeder University' voor de bacheloropleiding diergeneeskunde. Alle aspecten van de opleiding werden daarvoor gedetailleerd geëvalueerd. Het finale rapport kan je hier raadplegen. Er werden noch grote noch kleine tekortkomingen vastgesteld. 

De visitatiecommissie was lovend over volgende punten:

  • het heel toegewijde team van onderwijzend personeel;
  • de gunstige student/staf ratio voor de practica en de hands-on trainingen;
  • de heel actieve en gedreven studenten, betrokken bij de opleiding;
  • de duidelijke inspanningen die worden geleverd om onze bachelorstudenten vlot te laten instromen in de masterjaren;
  • het goed uitgeruste skills lab en de oefenstal De Ark met een professionele logistieke en personele omkadering;
  • het zeer goed werkende kwaliteitszorgsysteem voor het onderwijs.

Kwaliteitszorg

Aan de Universiteit Antwerpen dragen we zorg voor de kwaliteit van onze opleidingen. Elke opleiding doorloopt een kwaliteitszorgcyclus van zes jaar.

In jaar 3 wordt de balans opgemaakt van de kwaliteitszorg van de opleiding tijdens de interne procesbewaking en –sturing. In het voorjaar van 2020 vond dit plaats voor de bachelor in de diergeneeskunde.

Jaar 6 sluit de cyclus af met een peer review. De opleiding reflecteert op zichzelf en gaat in gesprek met interne en externe experten en een onafhankelijke student. Op 25 en 26 april 2024 bezocht het peerreviewteam de bachelor in de diergeneeskunde en besliste unaniem het vertrouwen in de opleiding te bevestigen.

Bevindingen van het peerreviewteam

Het curriculum van de bacheloropleiding diergeneeskunde hangt goed samen en is opgebouwd via vijf duidelijke leerlijnen. De opleiding onderscheidt zich door het praktijkgerichte karakter. Onder meer diverse stages, het vaardighedenlabo Skills Lab en oefenstal De Ark brengen studenten reeds vroeg in contact met dieren en bieden veel kansen tot vaardighedenonderwijs. Daarnaast leren studenten bewust omgaan met de kloof tussen de theoretische gouden standaard, i.e. de maatstaf zoals die tijdens de les wordt meegegeven, en de klinische diagnostiek, die er in de praktijk soms helemaal anders uitziet.

De studenten ervaren de docenten als zeer toegankelijk en aanspreekbaar. Via een goed uitgewerkte studentenvertegenwoordiging kunnen ze zowel op opleidings- als op facultair niveau hun stem laten horen.

De opleiding werkt nauw samen met de studentenvereniging, o.a. voor de organisatie van een uitgebreid, laagdrempelig en quasi kosteloos traject dat studiekiezers voorbereidt op het toelatingsexamen.

De invoering van dit toelatingsexamen heeft een sterk veranderde en verkleinde instroom tot gevolg en zet zo de opleiding aan de start van een transitieperiode. Zoals aanbevolen door het reviewteam engageert de opleiding zich om deze nieuwe instroomgroep beter te leren kennen en om vervolgens een doordachte lange termijnvisie en -strategie te ontwikkelen. Er zal onderzocht worden of en hoe overlap tussen het toelatingsexamen en theoretische basisvakken kan worden weggewerkt alsook hoe het didactische concept van opleidingsonderdelen beter kan afgestemd worden op het werken in kleine(re) groepen, waarbij extra zal worden ingezet op kwaliteitsvolle feedback naar studenten toe. Het reviewteam raadt de opleiding ook aan om een totaalbeeld van en maatschappelijke evoluties binnen de sector nog beter te incorporeren in de opleiding.

De opleiding verzekert een kwaliteitsvolle bacheloropleiding die naadloos aansluit bij het niveau van de masteropleiding aan de Universiteit Gent. De opleiding bestendigt ook de goede verstandhouding met de Universiteit Gent.

Cijfers

De website ‘opleiding in cijfers’ geeft je meer gedetailleerde informatie over alle opleidingen in de Vlaamse hogescholen en universiteiten.