Educatieve master in de wetenschappen en technologie: engineering en technologie
Kies je voor deze educatieve master dan kan je je niet alleen op hoog niveau verder bekwamen in engineering en technologie, maar word je ook prima voorbereid als leraar in jouw vak. Je combineert immers de lerarenopleiding met een uitgebreid verdiepend pakket in engineering en technologie, waarbij er ruim aandacht wordt besteed aan de plaats en mogelijkheden van STEM in het secundair onderwijs.
- Bekijk het studieprogramma: hoe ziet het traject eruit?
- Bekijk de toelatingsvoorwaarden: mag je starten?
Industrieel ingenieur worden
Je volgt alle opleidingsonderdelen van je master in de industriële wetenschappen en behaalt aan het einde van de rit het diploma en de beroepstitel van industrieel ingenieur. Binnen je domeincomponent maak je dezelfde keuzes (vrije ruimte, eventuele opties…) als studenten die (enkel) de reguliere masteropleiding volgen.
Leraar worden
In de component leraarschap wisselen praktijk en theorie elkaar af. Elke praktijkervaring is een kapstok voor theorie. De theorie is een springplank naar een volgend praktijkmoment. Theorie krijg je onder andere in de vorm van vakdidactieken. Dat betekent dat je leert lesgeven in jouw vakgebied. Het praktijkgedeelte bestaat uit oefenlessen en drie verschillende stages.
Je kan de keuze maken om naast vakdidactiek engineering en technologie nog een tweede vakdidactiek op te nemen: fysica, informatica of PAV. Je kan er echter ook voor kiezen om je te profileren met het profileringsvak en -project rond STEM.
Masterproef
In je masterproef combineer je je ingenieursexpertise en -vaardigheden met de lerarenopleiding. Je kunt bijvoorbeeld een complex ingenieursvraagstuk aanpakken en oplossen, en dit vervolgens vertalen naar een didactische toepassing. Of je kunt ervoor kiezen om een vakdidactisch onderzoek te doen binnen de ingenieurswetenschappen.