Een onderwijsproject aanvragen
Wat? | Indien je twee vakdidactieken volgt, dan leg je naast je twee groeistages ook een onderwijsproject (3sp) af. Je kan kiezen voor een project uit het aanbod van de opleiding of je kan zelf een voorstel formuleren. Combineer je in je opleiding een vakdidactiek met een profileringsvak, dan leg een profileringsproject af dat aansluit bij het profileringsvak. Lees de wegwijzer van het profileringsvak om te weten hoe dit profileringsproject wordt ingevuld. |
Wanneer? | De stageplaatsen voor het eerste en tweede semester kun je aanvragen tot en met 1 oktober 2024. Voor de keuze van het onderwijsproject heb je tijd tot 8 oktober 2024 |
1.1 Aanbod van de lerarenopleiding
Op het studentenportaal (Blackboardcursus Onderwijsproject) vind je een divers aanbod van projecten waarop je kunt intekenen. Naast vakdidactische projecten zijn er projecten die focussen op een algemeen onderwijskundig topic (verdiepend of verbredend) of die vakoverschrijdend van aard zijn. De projecten worden individueel of in groep uitgevoerd. Er is een vast aanbod dat jaarlijks terugkeert (zoals het Tutoraatproject van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen) en een variabel aanbod (op vraag van scholen/organisaties). Omdat dit aanbod jaarlijks kan wijzigen, verwijzen we naar Blackboard voor de volledige lijst met voorstellen en meer concrete informatie per project.
Het onderwijsproject wordt voorgesteld tijdens de verplichte informatiesessie bij het begin van het academiejaar. Op dat moment wordt het aanbod ook opengesteld en krijg je de kans om in te tekenen voor een project.
Je tekent in op een project via Mobility Online. In de Blackboardcursus onderwijsproject vind je een overzicht van de beschikbare projecten. In elke fiche wordt het project beschreven. Je leest er ook bij welke vakdidactiek het project aansluit; voor sommige projecten is immers een specifieke vakinhoudelijke expertise vereist. Andere projecten staan open voor alle studenten.
Vóór je een project aanvraagt, neem je grondig de fiches op Blackboard door. Bij de aanvraag in Mobility Online noteer je bij stap ‘2.2 Complete additional application details’ (zie handleiding Mobility Online) welke twee projecten je graag wil uitvoeren of je noteert de titel van je zelf uitgewerkte voorstel. De coördinator van het onderwijsproject zal via Mobility Online doorgeven welk project je kunt uitvoeren. Bij een zelf uitgewerkt project zal de coördinator zijn/haar goedkeuring geven, nadat je een voorstel hebt gedaan via het online formulier Het is mogelijk dat je het voorstel nog moet herwerken op basis van de feedback die je ontvangt van de coördinator. Pas wanneer je voorstel volledig in orde is, zal de coördinator een bevestiging meedelen via Mobility Online.
Na de toewijzing van het project doorloop je in Mobility Online alle verdere stappen zoals beschreven in de handleiding.
Indien je tijdens het project een probleem ervaart, meld je dit in de eerste plaats aan de contactpersoon van het project. Indien het probleem niet opgelost geraakt, kun je het probleem signaleren bij Ilse Mertens, de coördinator van het onderwijsproject, zodat er in overleg met de coördinator een oplossing kan worden gezocht.
1.2 Eigen invulling
Indien je kiest voor een eigen invulling, betekent dit dat je in overleg met een school, organisatie of bedrijf een zinvol voorstel uitwerkt. Ga op zoek naar een project waaraan je actief kunt participeren en een zelfsturende en (in de mate van het mogelijke) een verantwoordelijke rol kunt opnemen. Je kunt zelf een voorstel doen aan een school, organisatie of bedrijf, of ingaan op een voorstel dat jou wordt gesuggereerd.
In overleg met de school, de organisatie of het bedrijf vul je de informatiefiche ‘Onderwijsproject’ in, waarin je in detail het project beschrijft. Aan de hand van deze ingevulde informatiefiche zal de opleiding, al dan niet na kleine aanpassingen, groen licht geven voor de start van je onderwijsproject.
Het is belangrijk dat je tijdens het onderwijsproject educatieve taken uitvoert en dat je eigen ontwikkelingskansen aangrijpt. De invulling van het onderwijsproject moet binnen een van de onderstaande vier types passen:
Daarnaast bestaan er secundaire voorwaarden voor goedkeuring, zoals geen vergoeding ontvangen, een (ervaren) begeleider hebben, geen één-op-één relatie met student/leerling, tenzij dit kadert in een project (m.a.w. het geven van privé(bij)les komt niet in aanmerking).
Eenmaal je je voor een onderwijsproject hebt geëngageerd, voer je deze volledig uit. Het is niet mogelijk om het engagement eenzijdig te verbreken. Mocht je wegens overmacht de opdracht niet kunnen uitvoeren, signaleer dit dan onmiddellijk bij de coördinator van het onderwijsproject, Ilse Mertens, tevens verantwoordelijke voor het onderwijsproject. Samen met de opdrachtgever zoeken we een oplossing voor het wegvallen van je inbreng.