De deontologische code naleven
Wat? | Om de stages in het werkveld correct te laten verlopen, ontwikkelde de lerarenopleiding van de Universiteit Antwerpen een deontologische code. De bepalingen van deze deontologische code zijn niet exhaustief. Vaak spreken mentor-coaches en/of vakmentoren nog andere schoolspecifieke verbintenissen met je af. |
Wanneer? | Je leest de deontologische code na voor je een stageles geeft. |
Je houdt rekening met onderstaande richtlijnen:
- De stageschool ontvangt je als gast. Je handelt loyaal tegenover de stageschool, haar personeelsleden en leerlingen. Je eerbiedigt het opvoedingsproject en de belangen van de school en ziet mee toe op de naleving van het schoolreglement door de leerlingen.
- Je gedraagt je als toekomstig leraar: dat impliceert een onberispelijk gedrag en voorkomen, gepaste kledij, verzorgd aangepast taalgebruik en een aangepaste omgang met de personeelsleden en leerlingen.
- Als stagiair sta je open voor suggesties en feedback. Opmerkingen accepteer je als opportuniteiten in je groei als leraar. De vakmentor behoudt de eindverantwoordelijkheid. Beslissingen neem je in overleg met de mentor.
- Je overhandigt de mentor-coach en de vakleerkrachten die je bij je stage zullen begeleiden de contactcoördinaten (e-mailadres en telefoonnummer) van de opleidingsverantwoordelijken (vakdidactici en praktijkassistenten) alsook van de stagecoördinatoren (stagecoordinator@uantwerpen.be – 03 265 54 53 – 03 265 44 86). Zij ontvangen ook een e-mail vanuit de vakdidactische teams met meer achtergrondinformatie bij de stage. Je bezorgt aan deze personen de link naar de website van de lerarenopleiding van de Universiteit Antwerpen (www.uantwerpen.be/educatieve-master).
- Je houdt je strikt aan afgesproken deadlines, termijnen en limieten. Je bent minstens 15 minuten vooraf aanwezig op school, zodat de lessen of stageactiviteiten op het afgesproken tijdstip kunnen beginnen.
- Elke afwezigheid meld je tijdig aan de stagecoördinator van de universiteit en aan de contactpersoon in de school, volgens de afspraken gemaakt met de school. Je maakt zo snel mogelijk nieuwe afspraken en meldt deze wijzigingen in de planning aan alle betrokkenen. Een doktersattest ter wettiging van ziekte of ongeval, scan je in. Je mailt het gescande document als bijlage aan ann.aerts@uantwerpen.be en aan educatieve-master@uantwerpen.be. Het originele doktersattest bezorg je binnen de twee dagen op het studentensecretariaat, Venusstraat 35, 2000 Antwerpen.
- Je leeft de voorschriften na inzake veiligheid, hygiëne, gezondheid en welzijn op het werk. Je vraagt relevante voorschriften (bv. voor praktijklokalen) op bij de vakmentor. Je draagt zorg voor alle zaken en materialen die de stageschool je ter beschikking stelt of toevertrouwt.
- Alle gegevens die je verneemt over leerlingen, hun ouders of personeelsleden van de school hebben een vertrouwelijk karakter. In geen geval geef je deze informatie door aan derden binnen of buiten de school. Ook na de stage maak je geen gebruik van deze kennis. In het kader van je opleiding word je gevraagd om te reflecteren over je stage-ervaringen. Je garandeert hierbij de anonimiteit van de betrokkenen (leerlingen, ouders en personeelsleden) en spreekt met respect over hen. In alle verslagen die je opmaakt in het kader van de lerarenopleiding zul je daarom alle namen anonimiseren (bv. namen door een letter vervangen).
Let op:
Het niet naleven van de deontologische code kan leiden tot het verbreken van de stageovereenkomst.