Maksiem Erkens: R&D engineer

Opleiding aan Universiteit Antwerpen

Bachelor: /

Master: Fysica – Nanofysica (2016)

Doctoraat: Doctor in de wetenschappen: fysica (2021)

Andere Opleidingen

Bachelor in de fysica – Universiteit Hasselt (2014)

Huidige Functie

Functie: R&D engineer

Sector: Micro-CT

Bedrijf: NEOSCAN – start-up - www.neoscan.com -

Waarom koos je voor een opleiding fysica?

Al sinds het middelbaar had ik een sterke voorkeur voor de verschillende wetenschappelijke vakken die op school aan bod kwamen. Mettertijd groeide echter mijn liefde voor de fysica. Misschien wel omdat het heel wat wetenschappelijke elementen combineert uit bijvoorbeeld de chemie en de wiskunde. Daarnaast vormt natuurkunde volgens mij ook dé basis om de wereld rondom ons beter te kunnen begrijpen. Toen ik dan ook voor de keuze stond om verder te gaan studeren, koos ik met zekerheid voor fysica, juist om dichter bij de basis van de natuur te kunnen staan.

Wat houdt je huidige job in?

Als R&D engineer bij Neoscan werk ik mee aan de continue ontwikkeling en innovatie van zowel de hard- als software van onze micro-CT toestellen. Een belangrijke taak, zeker binnen een start up, waar het een constante uitdaging is om mogelijke klanten te overtuigen van de kwaliteit van onze producten op een reeds gevestigde markt.

Wat doe je op een doorsnee werkdag?

Momenteel sta ik in voor de ontwikkeling van het softwarepakket dat de toestellen aanstuurt en de drie dimensionele data verwerkt. Denk daarbij aan zowel het ontwerpen van een gebruikersinterface als het schrijven van code om CT-data te reconstrueren, de resultaten daarna te visualiseren en tot slot numeriek te kunnen analyseren.

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?

Een groot deel van mijn doctoraatsproject hield de ontwikkeling van een unieke microscopie-opstelling in. Het mag dan ook niet verbazen dat ik gaandeweg dit project meer geïnteresseerd geraakte in hoe de verschillende andere systemen van de onderzoeksgroep gebouwd en ontworpen waren, en hoe ze het best onderhouden en gekalibreerd werden. Tegen het einde van mijn doctoraat ging ik daarom op zoek naar een job bij een fabrikant van wetenschappelijke toestellen. Ergens waar ik al mijn kennis kon loslaten en, liever nog, nog meer kon bijleren. En dat is gelukt dankzij de jaarlijkse jobbeurs georganiseerd door de Universiteit Antwerpen.

Welke aspecten van je opleiding fysica gebruik je nog in je huidige job?

Aangezien CT een welgekende techniek is binnen de fysica, is het vanzelfsprekend dat ik vele fysische principes nog dagdagelijks nodig heb. Zo gebruik ik bij het ontwikkelen van de software heel wat beeldverwerkingstechnieken om tot de gewenste resultaten te geraken. Maar ook heel wat minder voor de hand liggende kwaliteiten van de opleiding heb ik al goed kunnen gebruiken. Zo las ik zelf als student vaak dat fysici snel bijleren en met als gevolg breed inzetbaar zijn. Zoveel jaar later kan ik zelf beamen dat dit helemaal juist is en heb ik zelf hiervan al de vruchten kunnen plukken.

Wat vind je leuk aan je job?

Het leuke aan mijn huidige functie is dat ik het goede van twee werelden kan combineren. Enerzijds biedt het concept van een start-up me enorm veel vrijheid in wat ik doe. Hetgeen me toelaat om verantwoordelijkheid te nemen, net zoals tijdens mijn doctoraat. Anderzijds kan ik nu meewerken aan een tastbaar product waarmee we vele klanten, grotendeels onderzoekers, gelukkig mee kunnen maken.

Andere nuttige info voor jongeren die een studiekeuze maken?

Ook al is het belangrijk om na te denken over wat je diploma je te bieden heeft in de toekomst, is het volgens mij minstens even belangrijk om een richting te kiezen waarvan je gelukkig wordt, waar je met hart en ziel wilt voor werken en waarna je later trots kan zijn op jezelf.