Stage geschiedenis

Kies je voor cultureel erfgoed of onderzoek?

In de master geschiedenis zijn er twee opties als je een stage wilt doen. Via de vrije keuzeruimte kan je de Stage Cultureel Erfgoed of de Internship Wetenschappelijke Onderzoeksgroepen (elk 6 sp) opnemen. Als je voor het masterprofiel Geschiedenis & Cultureel erfgoed kiest, dan zit de Stage Cultureel Erfgoed sowieso in je pakket. In het studieprogramma vind je de details over de stages.

Stage Cultureel Erfgoed

In deze stage doe je je eerste professionele ervaring op in de cultureelerfgoedsector: archieven, musea, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, cultuurcentra, productiehuizen, tv- of radiozenders… Je gaat 120 uren aan de slag bij de stage-instelling en observeert haar historische praktijken, waarna je een kritisch verslag over je ervaring schrijft.

Wat doe je bijvoorbeeld tijdens de stage?

  • Meewerken aan onderzoek en de hertaling ervan voor een breed publiek
  • Helpen bij de invulling van eindproducten zoals een tentoonstelling, website, leermateriaal voor scholen, allerlei publicaties…
  • Contact leggen met professionals uit de sector 
  • Communicatie aan de bezoekers van de instelling

Stage Wetenschappelijke Onderzoeksgroepen

Droom je van een doctoraat na je master geschiedenis? Dan krijg je in deze stage bij de twee onderzoeksgroepen van het Departement Geschiedenis helemaal de smaak voor onderzoek te pakken. Bij het Centrum voor Stadsgeschiedenis en het Centrum voor Politieke Geschiedenis neem je deel aan zes middagseminaries. Daar presenteren onderzoekers hun lopende werk om er in een veilige omgeving feedback op te krijgen. Op het einde stel jij ook zelf een onderzoeksvoorstel voor.        

Wat doe je tijdens de stage?

  • Deelnemen aan de discussie over de centrale tekst van de middagseminaries
  • Terugblikken op elk middagseminarie via een beknopt essay
  • Een onderzoeksvoorstel schrijven en voorstellen

Jeroen en Joeri vertellen over de onderzoeksstage