Getuigenissen van alumni

Waar werken onze afgestudeerde handelsingenieurs?

Als je afstudeert als handelsingenieur, word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerde handelsingenieurs over hun professionele carrière.

Dirk Rossey bouwde een internationale carrière uit


Alumnus Dirk Rossey behaalde in 1982 zijn diploma handelsingenieur aan het toenmalige RUCA. In zijn professionele carrière lag de focus op consulting en human resources. Maar wat zijn traject vooral typeert, is de internationale aard ervan…

“Na een jaar full-time bij AIESEC te hebben gewerkt, ben ik in 1984 beginnen reizen: eerst in Europa, als consultant, en daarna in Oceanië en Azië.

Tijdens mijn 40-jarige carrière heb ik in Londen, Parijs, New York, Tokyo, Bangkok, Istanbul, Singapore, Kuala Lumpur, Dubai en nu in Sydney gewoond en gewerkt. Ik definieer wonen als ergens minstens zes maanden geleefd te hebben in een eigen appartement of huis; anders ben je een business visitor."

Projectmanager en ondernemer

Ik heb een tijd voor grote bedrijven gewerkt, zoals JP Morgan, Toyota, Rolls Royce en Dubai Holding. Mijn specialiteit is outcome-centered projectmanagement. Dat wil zeggen dat ik binnen bedrijven projectmatig werk om er een nieuwe corporate culture aan te brengen, om kosten te optimaliseren of om een nieuw strategisch pad in te slaan.

In 2003 heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, in de sfeer van strategisch HR, Learning & Development en Organisational Design. Daar ben ik nu nog steeds actief in. In 2013 en 2014 runde ik eveneens een event management bedrijf in Singapore en in 2021 heb ik een onderneming opgericht in de neuroplasticity space. Op dit moment ben ik Non-Executive van een aantal bedrijven, vooral in Australië.

Brede vorming

Na het afstuderen ben ik als business process consultant begonnen en ben vandaaruit gespecialiseerd in L&D. Het wetenschappelijke of financiële luik van handelsingenieur heb ik niet echt één op één kunnen vertalen in een job. Maar de brede vorming die de studie me gaf, is wel onvervangbaar.

Belgische taal en cultuur

Wat ik mis aan België? Vooral de taal en de cultuur. Gelukkig kan ik volgen wat er in ons land gebeurt, dankzij de online zenders VRT 1, VRT 2 en VRT Klara.

Europees president

Mijn beste herinneringen heb ik toch aan AIESEC. Ik heb destijds met een paar studenten het RUCA AIESEC Local Committee heropgericht. Daarna ben ik doorgestoten, eerst naar het nationale en later naar het internationale niveau van AIESEC. Het is voor mij overduidelijk dat AIESEC de start is geweest van mijn internationale pad.

Wat ik ook nooit ga vergeten, is dat de toenmalige rector een brief schreef naar alle proffen, nadat ik tot Europees president van AIESEC verkozen was... Om hen te laten weten dat ik misschien niet al te veel de lessen zou kunnen volgen. Prachtig toch!

Als je met één prof nog eens op café zou kunnen gaan…

Dan zou ik Prof. Van Lommel kiezen. Zijn wereldse kennis en economische knowhow hebben bij mij de interesse voor een internationale carrière mee getriggerd.

Als je één tip of raad kon geven aan studenten die nu afstuderen,…

Word lid van AIESEC! Op die manier word je blootgesteld aan de wereld, en het is een fantastische manier om je ‘purpose’ te vinden.

Natalie Danti is International Pharma Business Leader bij Pfizer in Italië

Natalie Danti studeerde af als handelsingenieur in 1996 aan de Universiteit Antwerpen (toen RUCA). Ze studeerde en werkte al in 6 verschillende landen. Op dit moment is ze Commercial Lead bij Pfizer in Italië en leidt ze een marketing en sales team. “Met het marketing luik focussen we ons vooral op brand marketing, customer marketing en digital marketing. Het salesteam informeert dokters over de medicatie die we voorhanden hebben en beheert relaties met grote ziekenhuizen.”

Internationaal traject

Natalie legde al een knap traject af bij Pfizer. “Na een traject van 8 jaar in Pfizer Italië (voornamelijk in interne consulting, market research en business development, en 2 jaar in business operations op EU regionaal en marketing op NY globaal niveau) werd ik in 2012 Business Unit leider in Zwitserland, waar ik een team van 50 personen aanstuurde. Samen beheerden we een portefeuille van een honderdtal medicijnen die hun brevet hadden verloren of dichtbij brevetverlies waren.

Op een bepaald moment kregen m’n partner en ik allebei een aanbieding om terug in Rome aan de slag te gaan, dus zijn we naar daar verhuisd. Ik werd eerst gevraagd om een nieuwe productlancering commercieel-strategisch voor te bereiden binnen de Internal Medicine unit van Pfizer. Daarna kreeg ik de vraag om een marketing en sales team van zo'n 100 medewerkers aan te sturen, meerbepaald voor een product voor de preventie van beroertes.  

Eén van de mooiste dingen aan m’n job is dat ik de talenten van mijn team kan helpen ontwikkelen en hechte werkrelaties kan opbouwen. Telkens ik een team achterlaat, blijven we contact houden en vragen ze me soms jaren later nog steeds om advies. Velen van hen zie ik ook zelf een mooie carrière uitbouwen. Dat vind ik erg fijn. Vanuit die invalshoek probeer ik ook mijn leiderschapsstijl in te vullen, want ik ben gepassioneerd door de ontwikkeling van mensen."

Technische processen in bedrijfscontext

"In de opleiding handelsingenieur leg je de link tussen een technische industrie en hoe dat zich vertaalt in alles wat met economie te maken heeft. Denk maar aan micro- en macro-economie, sales, marketing, accounting, enz. Je leert technische processen te begrijpen en kan die toepassen in een bedrijfscontext. Dat is essentieel in mijn functie, waar het belangrijk is om de stap te kunnen zetten van Research & Development en van Productie & Regulatie naar Commercialisering.

Ik heb na mijn academische opleiding aan de UAntwerpen eerst 4 jaar als Change Management consultant bij Andersen Consulting (nu Accenture) in Brussel gewerkt. Daarna behaalde ik nog een MBA aan de IESE Business School in Barcelona. Die intense, internationale leervaring  gaf me op professioneel en persoonlijk vlak nog meer voeling met de dynamische bedrijfswereld."

AIESEC

Natalie heeft fantastische herinneringen aan haar studententijd. “Tijdens mijn studententijd was ik lid van AIESEC, een internationale studentenorganisatie die actief is in meer dan 1700 universiteiten in 124 landen. Het laatste jaar was ik er ook voorzitter voor RUCA. Zo heb ik al op jonge leeftijd veel internationale contacten kunnen leggen en leiderschap skills kunnen ontwikkelen. Samen met UFSIA hebben we toen veel evenementen en activiteiten opgezet. De groep mensen die zich toen heeft gevormd, die beschouw ik nog steeds als vrienden.”

Evi is bedrijfsleider van Universitas

Bert D'Hooghe is Advisor EU Public Affairs bij Volvo Group

Als handelsingenieur volgde Bert D'Hooghe de richting ‘internationale economische en diplomatieke betrekkingen’. Na zijn studies kreeg hij via de faculteit en het voormalig Koning Boudewijnfonds een beurs om verder te studeren in het buitenland. Nu is hij Advisor EU Public Affairs bij Volvo Group.

Een levensles

“Ik was altijd sterk geïnteresseerd in het veld tussen het internationaal bedrijfsleven, beleid en geschiedenis. Daarom ben ik na mijn studies handelsingenieur gestart bij het Europacollege, dankzij een beurs van het toenmalige Koning Boudewijnfonds (huidig Fund for International Studies), via de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economics. Die bereidheid om in mijn opleiding te investeren, was een sterk teken van vertrouwen. 

Ik zou iedereen aanraden om in het buitenland verder te studeren. Een verblijf in een andere cultuur is een levensles. Je bouwt netwerken op waar je ook later nog op kan terugvallen. Bovendien is het ook gewoon fun.”

Professioneel pad

"Na mijn studies ging ik op zoek naar werk dat te maken had met de Europese Unie. Uiteindelijk ben ik gestart bij Agoria, een organisatie die de belangen van Belgische technologische industrie verdedigt. Ik verdiepte me er in de praktijkbeginselen van de circulaire economie en zetelde mee in Europese sectorfederaties.

In 2014 had ik de kans om over te stappen naar de European Round Table of Industrialists (ERT) – een club van top-CEOs van de grootste industriële multinationals van Europese origine. Samen met experten werkte ik standpunten uit rond tewerkstelling, klimaat -en energiebeleid, die de ERT nadien aankaarten bij de hoogste niveaus binnen de Europese instellingen en in de lidstaten.

Nu, bij Volvo Group, bestaat mijn taak uit het meewerken aan diverse Europese initiatieven. Ik verzorg ook telkens de link met onze interne experten die bepaalde onderwerpen dieper kunnen uitspitten.”

Gebak bij JP en stage in India

Bert koestert vele mooie herinneringen aan zijn studententijd in Antwerpen. “Soms kleine dingen, zoals het halen van een gebakje bij de legendarische Jean-Pierre. Maar één van de hoogtepunten was zeker de stage in India, georganiseerd door professor Rob Embrechts, in samenwerking met het Goa Institute of Management.”

Yannig Bourgeois richtte het IT-bedrijf WebFaster op

Yannig Bourgeois, alumnus handelsingenieur, richtte 2 jaar geleden het IT-bedrijf WebFaster op samen met co-founder Timothy Verhaeghe. “Bij WebFaster draait alles rond automatisatie en het versnellen van werkprocessen. Hiervoor hebben we een interne tool ontwikkeld, waarmee niet-technische profielen toch websites en platformen kunnen bouwen en managen. Een development team kan daar vervolgens verder op bouwen. Dit in tegenstelling tot bestaande Wix en Wordpress alternatieven."

Al tijdens zijn studie werd zijn passie voor het ondernemerschap aangewakkerd. "Veel professoren zijn zelf actief in het bedrijfsleven. De lessen zitten dan ook boordevol interessante verhalen over hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Als handelsingenieur krijg je doorheen de jaren een probleemoplossende denkwijze aangeleerd. Je gaat op zoek naar fouten in een systeem en leert veel informatie te verwerken op korte tijd om zo uiteindelijk tot een mooie oplossing te komen. Die mentaliteit ligt me enorm en komt nog dagelijks van pas in onze groeiende onderneming.”

“Een job vinden na mijn studies was niet echt een opgave. Het is zo’n brede opleiding dat je alle kanten op kan. Met een diploma handelsingenieur ben je gegeerd op de arbeidsmarkt. Ik heb zelf een eerder atypisch carrière pad afgelegd. Zodra ik afgestudeerd was, ben ik meteen in de ondernemerswereld gedoken. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Studeren in Antwerpen was voor Yannig een logische keuze. “De brede basisopleiding, aangevuld met een waaier aan keuzevakken, maakt dat je je traject echt naar eigen wens kan invullen. Het feit dat mijn beide ouders TEW gestudeerd hebben op de UAntwerpen, zorgde ervoor dat de diamantstad nog een extra streepje voor had.”

Meer weten over WebFaster? Contacteer yannig@webfaster.com

Quirine verkoopt groene planten als relatiegeschenk

Alissa werkt bij EY als Manager op de afdeling insurance

“In het laatste jaar van mijn middelbare studies wist ik nog niet exact wat ik wou doen, maar ik wou sowieso starten in een financiële en economische richting die me veel opties gaf later. Ik heb op voorhand gesproken met anderen die de keuze al hadden gemaakt, en dat heeft me geholpen om uiteindelijk voor handelsingenieur te kiezen. Het was een groot voordeel dat je het programma kan indelen hoe je wil, en dat je veel keuze hebt om je eigen accenten te leggen. Daardoor kan je jezelf uitdagen en vakken volgen waar je niet zeker van bent of het wel iets voor jou is."

Werken bij de Big Four

Na haar studies startte Alissa bij AG Insurance, daarna maakte ze de overstap naar EY. “Ondanks dat ik werk bij één van de Big Four bedrijven, heb ik absoluut niet het gevoel dat ik een nummer ben. Er is een open communicatielijn met onze partners en directors, en we geven wederzijdse feedback, zowel bottom-up als top-down. Zo leer je waar je sterktes en zwaktes liggen. Ook als je manager wil worden, zorgen ze ervoor dat je alle nodige skills verwerft alvorens je van start gaat. Dus wees niet bang om bij een groot bedrijf te starten, je wordt in elke stap van het proces begeleid.

Mijn job als Financial Manager is erg gevarieerd en hangt af van het project en de klant. Ik kijk naar wat we willen bereiken met het project en hoe we dat samen met de klant kunnen doen. Dankzij mijn studie kan ik nog beter samenwerken met mijn collega’s uit verschillende departementen, of ze nu meer wetenschappelijk, bedrijfskundig of technisch ingesteld zijn.

Internationale ervaring

Tijdens haar opleiding heeft Alissa veel internationale ervaring opgedaan. “Ik ben zelf naar Finland geweest op uitwisseling, dat zou ik echt iedereen aanbevelen. Zo’n ervaring zet alles in perspectief. Ik vond het frappant hoe handelsingenieur daar wordt aanzien, want het is toch een redelijk unieke opleiding in de wereld. Daarnaast ben ik ook op summer school geweest naar Ljubljana. Het was fantastisch om te leren van andere studenten van verschillende culturen.

Kortom, ik kijk erg positief terug op mijn studententijd. De lange nachten voor de examens waren soms minder leuk maar je leert zo jezelf te pushen, je komt met zoveel verschillende mensen in aanraking,... En dat in het hartje van Antwerpen.

Stefanie Geukens werkt als Product Owner bij Proximus

Stefanie Geukens (Handelsingenieur, 2016): "Een van de uitdagingen van de telecomsector is om relevant te blijven voor de klanten in een markt waarin spelers zoals Netflix of Google razendsnel innoveren en steeds meer de harten van de Millennials veroveren. Deze uitdagingen maken mijn job boeiend en dagen me uit om elke dag creatieve oplossingen te zoeken. Producten ontwikkelen met een excellente klantenervaring is dan ook wat mij drijft.

Een van de grootste troeven van de opleiding Handelsingenieur vind ik de mix tussen technologie en management. Elke dag opnieuw kom ik in aanraking met zowel commerciële als technische zaken. De technische vakken hebben mij geleerd om kritisch te denken, logisch te redeneren en problemen te structureren. Dit komt zeker van pas in een omgeving waarin met softwaretermen wordt gejongleerd en bits en bytes het verschil maken.

Tijdens mijn opleiding probeerde ik al om de theorie zoveel mogelijk met de praktijk te verbinden, wat geleid heeft tot een praktijkproject en een praktische thesis bij multinationals. Deze mogelijkheden hebben mij niet alleen mooie herinneringen bezorgd, maar ook de kans gegeven om al uit te zoeken welk type bedrijf bij mij past en te leren hoe bedrijven functioneren. Verder is ook de veelzijdigheid van het programma een pluspunt. Dit zorgt ervoor dat ik voeling heb gekregen met de verschillende departementen waarmee ik in contact sta.

Een echte aanrader vind ik ook de summer school en de buitenlandse uitwisselingen. Zelfs in een bedrijf als Proximus dat zich op de Benelux richt, kom je in aanraking met verschillende culturen en types mensen. Dan helpen net de soft skills die je opdoet tijdens zo’n buitenlandse ervaring."

 

"Gedreven door innovatie"

Tom Duhoux (handelsingenieur, 2005) ontwikkelt gerecycleerde jeans

Thalia Duchesne is Senior Strategy Consultant bij Deloitte

Thalia Duchesne (handelsingenieur, 2017) is Senior Strategy Consultant bij Deloitte.

Thalia: "Na mijn studie handelsingenieur ben ik gestart als Strategy Consultant bij Deloitte Consulting & Advisory, meer specifiek Monitor Deloitte. Als Strategy Consultant sta ik bedrijven bij met hun huidige en toekomstige strategische uitdagingen en problemen, gaande van commerciële strategie tot post-merger integraties."

"Het meest interessante aan deze job is de variatie aan projecten die ervoor zorgt dat elke dag anders verloopt. Verder kom je rechtstreeks in contact met hogere managers van zowel nationale als internationale bedrijven uit alle sectoren. Met een goede balans tussen begeleiding en verantwoordelijkheid word ik steeds opnieuw uitgedaagd en leer ik elke dag bij."

"De variatie die me in mijn job veel voldoening geeft, heb ik bij het kiezen van mijn studies ook steeds belangrijk gevonden. Als handelsingenieur ben je van alle markten thuis en heb je de perfecte basis om in het bedrijfsleven te stappen. De mogelijkheden die deze studie met zich meebrengt zijn eindeloos."

"Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik getriggerd werd door de mix van high-level strategie en financiële resultaten van bedrijven enerzijds, en de menselijke noden en eisen van werknemers en consumenten anderzijds. Zo ben ik uiteindelijk bij Strategy Consulting terecht gekomen. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze voor de studie handelsingenieur!"

Martin Fobe is Specialist Sustainability Transformations bij McKinsey & Company

Martin Fobe studeerde in 2017 af als handelsingenieur. Martin: "Na enkele jaren industrie-ervaring op te doen ben ik in 2020 aan de slag gegaan bij McKinsey & Company. Dat is een internationaal consultingbedrijf dat zich toespitst op het oplossen van de belangrijkste strategische vraagstukken van top-managers en ondernemers. Nu werk ik daar op Sustainability Transformations."

De opleiding handelsingenieur heeft Martin op veel vlakken klaargestoomd voor zijn professionele carrière. Martin: "Doorheen de vijf jaar dat ik studeerde, ontwikkelde ik zowel businesskennis als technische kennis op gebied van wiskunde en statistiek. Dankzij mijn summer-school, praktijkproject en stage-thesis kreeg ik ook de kans om naast het academische ook heel wat praktijkervaring op te doen. Op mijn werk moet ik vaak samenwerken met erg diverse profielen - van wetenschappers, ingenieurs en techniekers tot juristen, politici en bankiers. Mijn brede achtergrond als handelsingenieur zorgt ervoor dat ik (meestal) begrijp waarover ze spreken."

"De voornaamste reden waarvoor ik voor de Faculteit FBE in Antwerpen koos is het sterke groepsgevoel dat heerst onder de studenten alsook de kleine afstand met de docenten. Met vragen kan je steeds bij de professoren of assistenten terecht."