Waarom handelsingenieur studeren aan UAntwerpen?

Maak kennis met onze 7 belangrijkste troeven

Lees de brochure

Studeren in Antwerpen

Dat is studeren in het echte leven.

Een uitstekende springplank voor je carrière

Vraag het maar eens aan onze alumni: de opleiding handelsingenieur is een uitstekende springplank naar een boeiende carrière. Daar zijn drie redenen voor:

Ten eerste verwerf jij als handelsingenieur inzicht in het economisch potentieel van technologische toepassingen.  Die vooruitstrevende combinatie van bedrijfskunde en wetenschappen is een grote troef op de arbeidsmarkt!

Ten tweede krijg je een brede vorming, waardoor je later in heel diverse sectoren en functies aan de slag kunt. Tegelijk biedt het programma veel ruimte voor keuze. Zo bepaal je zelf waarin je wil uitblinken en waarin je het verschil maakt.

Ten derde bouw je tijdens je studie al een groot netwerk uit, dankzij de vele nationale en internationale contacten die je opdoet.

[TOP]

Theorie en praktijk gaan hand in hand

Vanzelfsprekend krijg je een stevige theoretische basis in je opleiding en integreer je recente inzichten uit academisch onderzoek. We dagen je uit om de theoretische kennis ook meteen toe te passen via een praktijkproject of stage.

Tijdens de master handelsingenieur werk je intensief aan een masterproefportfolio. In drie luiken combineer je theorie met praktijk:

  • Een summer school van enkele weken staat sowieso op het programma. Een unieke ervaring, dat zullen al je voorgangers bevestigen.
  • Tijdens je eerste masterjaar werk je aan een integratieproject.
  • Ten slotte schrijf je ook een masterproef (de zogenaamde 'thesis') in je afstudeerjaar. Je krijgt de mogelijkheid je masterproef te schrijven in samenwerking met een bedrijf of andere organisatie.

[TOP]

Handelsingenieur Laurine bestudeerde het marktpotentieel van een nieuw geneesmiddel

Kwaliteitsvol onderwijs

Je volgt als handelsingenieur in spe onderwijs van de hoogste kwaliteit.

Om te beginnen zijn onderzoek en onderwijs nauw verweven met elkaar. Je professoren en docenten staan vaak met beide voeten in de (onderzoeks)praktijk. Tijdens de lessen delen zij hun passie en hun kennis over de laatste, actuele ontwikkelingen met jou.

Uiteraard moet je ook zelf de handen uit de mouwen steken: je bachelorproef en zeker de masterproef zijn ideaal om je eigen onderzoeksvaardigheden aan te scherpen.

Je volgt bovendien niet enkel lessen in de aula, want aan Uantwerpen gebruiken docenten diverse vormen van onderwijs:

De managementopleidingen aan de Universiteit Antwerpen zijn ten slotte geaccrediteerd bij AACSB. Deze organisatie kent haar kwaliteitslabel toe aan de beste en belangrijkste managementopleidingen in de wereld.

Onze opleiding handelsingenieur heeft ook EFMD-programme en EQUIS accredities gekregen. Deze internationale accreditatieprogramma's bekronen managementprogramma's met een groot internationaal perspectief en een hoge kwaliteit. Door de combinatie van deze kwaliteitslabels behoren we tot de top 1% van alle business schools wereldwijd.

[TOP]

Internationalisering: hoe ver ga jij?

Grenzen vervagen en studenten leggen contacten duizenden kilometers van huis. Daarom zet de universiteit maximaal in op internationale leerervaringen. De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie heeft een zeer groot internationaal netwerk. 

De mogelijkheden zijn legio:

  • Je kan één of twee semesters op internationale uitwisseling naar meer dan 120 bestemmingen.
  • Of kies je liever voor een kortere summer school of een buitenlandse stage?
  • Ook bij ons op de campus ontmoet je zeker uitwisselingsstudenten die bij ons lessen volgen of krijg je les van buitenlandse professoren.

[TOP]

Naar het buitenland tijdens je opleiding handelsingenieur

Ontdek alle mogelijkheden

Persoonlijke begeleiding

Aan de Universiteit Antwerpen kan je gebruik maken van een omvangrijk aanbod aan begeleiding. Studeren doe je niet alleen. Professoren, assistenten, studentenbegeleiders studietrajectbegeleiders en medestudenten faciliteren je studieloopbaan.

Oefeningen maken in kleinere groepen, individuele vragen, informatie over de aanpak van je studie en je planning, antwoorden op vragen over je studietraject,... er staat altijd iemand voor je klaar. Van een persoonlijk gesprek over je studiekeuze tot workshops rond studievaardigheden en faalangst, de universiteit reikt de nodige hulp aan.

Een extra uitdaging nodig? Dan is het JuMP-programma (Junior Managers Programme) iets voor jou. In dit competentie-ontwikkelingstraject worden je managementvaardigheden aangescherpt via interactieve sessies in kleine groepen.

[TOP]

Focus op duurzaamheid

Onze ontwikkeling moet vandaag en in de toekomst, lokaal en op wereldschaal economisch, ecologisch en sociaal verantwoord zijn. Aan de Universiteit Antwerpen maken zowel studenten als onderzoekers er werk van. De Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie benadrukt in verschillende opleidingsonderdelen, zowel in de bachelorjaren als in de masteropleiding, het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

[TOP]

Hoe ingenieurs de wereld verbeteren

Interview met prof. Van Passel en studente Marie Torelle

In Antwerpen studeer je in het echte leven

Stad aan de stroom, mode- en diamantstad, levendige metropool, sportstad, gastvrije cultuurstad, een stad met geschiedenis... Antwerpen heeft zoveel gezichten. Kom je studeren aan de Universiteit Antwerpen? Dan moet je op ontdekking, op eigen tempo, in een stad die je nooit meer loslaat. Wie in Antwerpen studeert, heeft absoluut een streepje voor in het latere leven. Tijdens je opleiding leef je immers niet in een beschermde cocon. Studeren in een grootstad op mensenmaat leidt gegarandeerd tot tientallen bijzondere ontmoetingen, met mensen van ver en dichtbij, met arme en rijke mensen, met deze of gene overtuiging. Kortom: met mensen uit de echte wereld.

Voor studenten Bedrijfswetenschappen en Economie biedt Antwerpen nog een extra voordeel: met zijn haven en innovatieve karakter is Antwerpen een van de meest aantrekkelijke businesssteden in Europa.  

[TOP]

Professor Sörensen ontwikkelde een algoritme voor de Velo-stations