Opleiding
Micro-credential: Incidentbeoordeling en repressie
Lesinhoud
Volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:
- Incidenten met brandbare vloeistoffen
- Incidenten met vaste stoffen
- Incidenten met brandbevorderende en zelfontbrandbare stoffen, onderlinge reacties
- Vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij grote branden
- Koelgassen en ongevallen met verbrandingsinstallaties
- besloten ruimten
- peroxiden en meststoffen
- Concrete cases: tankbranden
- Concrete cases: andere rampscenario’s, bv. BLEVE, boilover,…
- Aanvullingen en praktijk brandweer
Volgende topics komen eveneens aan bod:
- Basiskennis atmosferische modellering
- Ontwikkeling van dispersiemodellen
- veiligheid ivm transport van gevaarlijke stoffen via pijpleiding
- veiligheid ivm transport van gevaarlijke stoffen via binnenvaart
- veiligheid ivm transport van gevaarlijke stoffen via spoorvervoer
- veiligheid ivm transport van gevaarlijke goederen via wegvervoer en luchtvervoer
- Brandweer en industrie: aanvullingen voor praktijklessen (of theorielessen)
- Praktijk: brandweer
- Studieomvang: 10 studiepunten
- Onderwijstaal: Nederlands
- Locatie: Campus VESTA (grootste gedeelte van de lessen) en bedrijfsbezoeken
- Faculteit: Faculteit Wetenschappen
Leerdoelen
In deze micro-credential staan de volgende leerdoelen centraal.
1. De deelnemer kent de theoretische en praktijkgerichte aspecten betrokken bij transporten van gevaarlijke goederen.
2. De deelnemer begrijpt en herkent alle factoren die gepaard gaan met preventie (proactieve situaties) en behandeling (reactieve situaties) van zulke transporten volgens de verschillende modi en kan de risico’s evalueren, beschrijven, naar waarde schatten en gepaste acties adviseren.
3. Bij incidenten met gevaarlijke goederen kan de deelnemer op een adequate manier alle facetten van blootstelling aan deze stoffen inschatten. De deelnemer kan bovendien geschikte middelen voorstellen om de risico’s kwantitatief te meten, de blootstelling aan omgeving en personen bepalen en de verkregen informatie vertalen naar gefundeerde adviezen.
4. De deelnemer bezit de theoretische kennis van de bestaande modellen en hun werking voor het meten van atmosferische processen en kan hun voor – en nadelen benoemen en de beperkingen vertalen naar de correctheid van de bekomen resultaten.
5. De deelnemer heeft een grondige kennis van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en decontaminatie, kent hun voor- en nadelen en kan deze vertalen naar de overblijvende risico’s en voorschriften/adviezen van gebruik in geval van incidenten.
6. De deelnemer heeft een grondige kennis van technische middelen en handelingen nodig voor het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen. De deelnemer kan de beperkingen en voordelen naar waarde schatten met het oog op het geven van gegronde, praktisch uitvoerbare adviezen.
Evaluatie
Examen
• Schriftelijk zonder mondelinge toelichting
• Open boek
• Meerkeuzevragen
Evaluatiecriteria:
- volledigheid en relevantie van het antwoord
- tonen van kennis, inzicht en toepasbaarheid
- aantonen van verwerven van de vooropgestelde eindcompetenties.
Het examen is open boek inclusief gebruik van digitale tools (in leslokaal). Er mag geen gebruik gemaakt worden van internet.
Tijdspanne: 2u (enige tijdsdruk)
Examen zonder giscorrectie mits volgende uitzondering: vragen kunnen antwoorden bevatten die leiden tot score -1 indien een foute beslissing of niet-beslissen ernstige gevolgen hebben. Dit zal aangegeven zijn bij de vraag zelf (KO). Er wordt geen verhoogde cesuur toegepast op het examen zelf.
Praktisch
Je kan voor meer informatie steeds terecht bij de coördinator van het opleidingsonderdeel en tevens PAVO AGS coördinator (Prof. Vera Meynen, +32/3 265 23 68) of Prof. Filip Lemière. Administratief kan je terecht bij Kirsten Aerts van campus VESTA, +32/3 205 19 65) of kapitein Frederik Vercruysse (Brandweer Antwerpen)
Je kan maximaal 3 modules van de postacademische vorming AGS als micro-credential volgen (opleidingsonderdeel 1, 2 en/of 3)
Vanaf dat je meer dan 1 opleidingsdeel opneemt, moet je naast de intake test chemie (verplicht voor iedereen en bindend voor EVC instromers) ook het interview mee doen.
Micro-credentials met succes verwerven geeft geen toegang tot de operationele opdracht AGS, dat kan enkel bij volgen en slagen voor de volledige opleiding adviseur gevaarlijke stoffen.
In tegenstelling tot de volledige post-academische opleiding AGS, zijn er geen subsidies of tussenkomsten inschrijvingsgeld voor de micro-credentials voorzien.