Bouwkundige labo's

De thuishaven van studenten en onderzoekers industriële wetenschappen: bouwkunde is Gebouw Z op Campus Groenenborger. Ontdek hieronder de verschillende state-of-the-art labo's op semi-industriële schaal, waar jij als student de theorie zal omzetten in de praktijk!

Bekijk deze vlog en ontdek de labo's!

Labo materialen en klimaatkamer

In ons goed uitgerust materiaalkundelabo brengen we in kaart wat de mogelijkheden zijn van de basisingrediënten van een goed mechanisch ontwerp. Voor we onze prototypes opstellen en voor de realisaties de nodige materiaalkeuzes maken, testen we alle mogelijkheden van verschillende materialen. Treksterkte, hardheid, levensduur, etc.  

Dankzij de klimaatkamers kan je bijvoorbeeld bouw- en installatiecomponenten en andere opstellingen testen onder verschillende omgevingscondities. Bijvoorbeeld: zo test je als student of bepaalde materialen geschikt zijn voor bepaalde bouwprojecten, door ze in de klimaatkamer te onderwerpen aan erg hoge of lage temperaturen.





Asfalt- en bitumenlabo

CyPaTs: het slimme campusfietspad

De omgeving rond Gebouw Z is zo aangelegd dat er veel mogelijkheden zijn voor studenten en onderzoekers om bouwkundige tests uit te voeren. Studenten en onderzoekers van onderzoeksgroep EMIB werkten samen om het Cypats aan te leggen; een slim campusfietspad met innovatieve oplossingen voor duurzaam asfalt: 

  • IJzelvrij fietspad: in de zomer wordt warmte opgeslagen. Die warmte wordt in de winter gebruikt om het fietspad te verwarmen. De opgeslagen koude van de winter zorgt dan weer voor afkoeling van het wegdek in de zomer. Hierdoor is het fietspad ook veiliger en zal het wegdek langer onbeschadigd blijven. 
  • Energiewinnend fietspad: de opslag van warmte en koude levert energie op die ook in omliggende gebouwen wordt gebruikt.

Gebouw Z als één gigantisch energielabo


Dankzij de technologische hoogstandjes is Gebouw Z één groot onderzoekslabo voor studenten en onderzoekers van de opleidingen industriële wetenschappen: elektromechanica en industriële wetenschappen: bouwkunde.

De labo’s zijn verbonden met de technische installaties van het gebouw; dat is uiteraard erg handig voor wetenschappelijke experimenten. De toegepaste technieken zijn ook makkelijk zichtbaar en lopen doorheen het hele gebouw. Ideaal dus om de vakinhoud, die vaak focust op energie en duurzaamheid, ter plekke te vertalen naar de praktijk.

De Universiteit Antwerpen koos voor een gebouw met doorgedreven isolatie en winddichtheid, boordevol innovatieve materialen en technologische hoogstandjes zoals:

  • betonkernactivering: leidingen in de betonvloeren waar water door stroomt uit de bodem die de acht pc-lokalen koel houdt zonder enige vorm van energietoevoer.
     
  • BEO-veld: warmte wordt in de zomer opgeslagen in het BEO-veld, om in de winter te gebruiken als bron voor de warmtepompen. BEO staat voor Boorgat-Energie-Opslag en bestaat uit een reeks buizen gevuld met water die tot honderd meter diep in de grond zitten.
     
  • Talrijke sensoren voeren continu metingen uit van temperaturen, energiestromen en luchtkwaliteit, ... Hierdoor worden o.a. ramen ’s zomers automatisch geopend om overtollige warmte af te voeren, rekening houdend met de weersverwachting van de volgende dag.