Elektromechanische labo's

De thuishaven van studenten en onderzoekers industriële wetenschappen: elektromechanica is Gebouw Z op Campus Groenenborger. Ontdek hieronder de verschillende state-of-the-art labo's op semi-industriële schaal, waar jij als student de theorie zal omzetten in de praktijk! 

Bekijk deze vlog en ontdek de labo's!

Labo materialen en klimaatkamer

In ons goed uitgerust materiaalkundelabo brengen we in kaart wat de mogelijkheden zijn van de basisingrediënten van een goed mechanisch ontwerp. Voor we onze prototypes opstellen en voor de realisaties de nodige materiaalkeuzes maken, testen we alle mogelijkheden van verschillende materialen. Treksterkte, hardheid, levensduur, etc.  

Dankzij de klimaatkamers kan je bijvoorbeeld bouw- en installatiecomponenten en andere opstellingen testen onder verschillende omgevingscondities. Bijvoorbeeld: zo test je als student of bepaalde materialen geschikt zijn voor bepaalde bouwprojecten, door ze in de klimaatkamer te onderwerpen aan erg hoge of lage temperaturen.





Labo robotica

Hier zijn alle robots vertegenwoordigd. Exemplaren die ongestoord heel snel repetitieve taken moeten uitvoeren, de nieuwste cobots die mensen ondersteunen bij hun montagetaken of zelfs eigen creaties van onze studenten.

Zo vind je hier ook dé eerste studentgecreëerde robothand die probleemloos tekst omzet in gebarentaal

 

 

Fablab

De deur van het fablab staat steeds open voor de studenten om met de allernieuwste digitale productietechnieken componenten voor hun opstellingen te maken.

3D-printers, volautomatische verspanende machines of lasersnijders. Mogelijkheden genoeg om elke ingenieursdroom werkelijkheid te maken. 

Labo energie

Gebouw Z, de thuis van al onze labo's, is eigenlijk al een levend labo op zich. Maar ook het koelen of opwarmen van grote industriële processen kunnen we probleemloos nabootsen in ons energielabo.

Energie uit de restwarmte van uitlaatgassen recupereren, vloerverwarming voor ijsvrije fietspaden in de winter, alles is hier mogelijk! 

Labo elektrische aandrijvingen

Elektrische motoren worden niet meer enkel gebruikt om grote pompen en compressoren in de chemische industrie aan te drijven. Ook bij de auto's van de toekomst, het positioneren van drones en de gloednieuwe elektrische steps komen elektrische motoren aan te pas.

In dit labo bekijken we de volledige scope van elektrische machines en ontwikkelen we samen met de studenten de meest optimale aansturing om topprestaties te leveren met deze motoren.

Labo automatisering

Het aansturen van complexe machines of fabricagesystemen doe je door gebruik te maken van de juiste controllers en die goed te programmeren. Dit alles kan je uittesten in het labo automatisering dat enkele productielijnen op laboschaal bevat.

Zo leer je machines te controleren vanop je smartphone of maak je het mogelijk om productielijnen op kilometers afstand met elkaar te synchroniseren. 

Ontwerpstudio

Geen klassieke tekentafels in onze ontwerpstudio, wel krachtige workstations om met state-of-the-art 3D-software machines virtueel te ontwerpen! 

Hier leer je niet alleen het virtueel ontwerpen van de montage maar ook de sterkteanalyse, bewegingssimulaties, het minimaliseren van trillingen en geluid nog voor het eerste prototype moet gebouwd worden. 

Gebouw Z als één gigantisch energielabo


Dankzij de technologische hoogstandjes is Gebouw Z één groot onderzoekslabo voor studenten en onderzoekers van de opleidingen industriële wetenschappen: elektromechanica en industriële wetenschappen: bouwkunde.

De labo’s zijn verbonden met de technische installaties van het gebouw; dat is uiteraard erg handig voor wetenschappelijke experimenten. De toegepaste technieken zijn ook makkelijk zichtbaar en lopen doorheen het hele gebouw. Ideaal dus om de vakinhoud, die vaak focust op energie en duurzaamheid, ter plekke te vertalen naar de praktijk.

De Universiteit Antwerpen koos voor een gebouw met doorgedreven isolatie en winddichtheid, boordevol innovatieve materialen en technologische hoogstandjes zoals:

  • betonkernactivering: leidingen in de betonvloeren waar water door stroomt uit de bodem die de acht pc-lokalen koel houdt zonder enige vorm van energietoevoer.
     
  • BEO-veld: warmte wordt in de zomer opgeslagen in het BEO-veld, om in de winter te gebruiken als bron voor de warmtepompen. BEO staat voor Boorgat-Energie-Opslag en bestaat uit een reeks buizen gevuld met water die tot honderd meter diep in de grond zitten.
     
  • Talrijke sensoren voeren continu metingen uit van temperaturen, energiestromen en luchtkwaliteit, ... Hierdoor worden o.a. ramen ’s zomers automatisch geopend om overtollige warmte af te voeren, rekening houdend met de weersverwachting van de volgende dag.