Opleidingsinfo
- 120 studiepunten
- Nederlandstalige opleiding
- Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
- Interuniversitair
- Campus Drie Eiken
Hoe ziet je opleiding eruit?
Doelstellingen
Het doel van de master in de arbeidsgeneeskunde is je, via efficiënt gebruik van verschillende onderwijsvormen, in staat te stellen als preventieadviseur-arbeidsgeneeskundige de gezondheid en het welzijn van werknemers in en door hun werk te bevorderen, beschermen en behouden.
Achtergrond hierbij is dat arbeidsgeneeskunde:
- veeleer preventieve geneeskunde, en zelden curatieve geneeskunde is;
- zich zowel naar het individu als naar het collectief richt;
- een multidisciplinaire benadering en samenwerking vereist;
- zich beweegt in het spanningsveld tussen meerdere actoren, onder andere werknemer, werkgever, wetgever, vakbond, ...;
- een wetenschappelijke basis nastreeft voor haar functioneren (evidence-based occupational medicine).
De bedrijfsarts in opleiding kan al vanaf het eerste jaar van de master-na-masteropleiding deeltijds onder toezicht werken op een externe of interne preventiedienst.
Hoe verlopen de lessen?
De master in de arbeidsgeneeskunde telt 120 studiepunten, wat in de regel overeenkomt met 2 jaar voltijds studeren. Je neemt deel aan hoorcolleges, practica en stages en schrijft een masterproef.
Na de opleiding volg je een permanente vorming van 2 jaar: een stage op een erkende dienst voor preventie en bescherming op het werk onder begeleiding van een erkende stagemeester.
Mag je starten?
Toelatingsvoorwaarden
Rechtstreeks
- diploma van arts
- master in de geneeskunde
Taalvoorwaarden
Minimum taalniveau Nederlands: IUTaaltest niveau C1 of CNVT: Profiel Educatief Professioneel
Onderzoek in de opleiding
Onderzoeksmethoden en praktijkvaardigheden
De opleiding is modulair opgebouwd en omvat vijf modules met elk één of meerdere opleidingsonderdelen. Het onderzoek in de opleiding is gebundeld in de module IV: Onderzoeksmethoden en praktijkvaardigheden waarbij je epidemiologie, biostatistiek en kwalitatieve onderzoeksmethoden aangereikt krijgt naast seminaria en praktijkgerichte vaardigheden.
Masterproef
Module V omvat de masterproef. Het volgen van deze module stelt je in staat om zelfstandig een onderzoek over een probleem in het domein van de arbeidsgeneeskunde op een wetenschappelijke manier op te zetten, uit te voeren en hierover kritisch te rapporteren naar vakgenoten en naar de bedrijfswereld.
De principes van wetenschappelijk onderzoek komen uitgebreid aan bod. Je leert op een efficiënte en effectieve manier van wetenschappelijk bronnenonderzoek te voeren met nadruk op zoeken van ‘evidence’. Ook het formuleren van de onderzoeksvraag en onderzoeksmethode, gegevensverzameling en –verwerking maken een groot deel uit van de masterproef.
De schriftelijk neergelegde masterproef en de presentatie tijdens de openbare verdediging voor een interuniversitair samengestelde jury vereisen een optimale mondelinge en schriftelijke rapportering.
Praktijk in de opleiding
Seminaria en bedrijfsbezoeken
Tijdens de opleiding besteden we veel aandacht aan seminaria en praktijkgerichte vaardigheden. Aan de hand van dit opleidingsonderdeel krijg je via verschillende theoretische en praktijkgerichte lessen vaardigheden aangereikt die je als bedrijfsarts ondersteuning geven in de dagelijkse praktijk.
Actuele topics komen ruimschoots aan bod alsook een permanent overzicht van de nieuwe inzichten en het wetenschappelijk onderzoek in de arbeidsgeneeskunde. De opleiding organiseert ook bedrijfs- en werkpostbezoeken om het contact met het werkveld te bevorderen.
Stage
Tijdens de stage leer je aangeleerde theoretische systematieken toepassen op concrete werksituaties. Je wordt in je dagelijkse praktijk ondersteund door een stagementor op de dienst waar je stage volgt én door een universitaire stagebegeleider.
De mentoren binnen de diensten dienen de dagelijkse werkzaamheden van de kandidaat te superviseren en hem/haar bij te staan met hun ervaring en kennis.
Op geregelde terugkomdagen wordt er door studenten en stagementoren van de diensten casuïstiek behandeld.
Ten slotte wordt in de praktijkgericht vaardigheden ook gerichte training georganiseerd rond communicatie in werksituaties en EHBO in de arbeidsgeneeskunde
De Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde volgt op de Master in de Arbeidsgeneeskunde en loopt parallel met een stage in een erkende stagedienst onder begeleiding van een erkend stagemeester.
Het programma omvat twee jaren en resulteert in een getuigschrift. Naast het diploma Master in de Arbeidsgeneeskunde zijn het getuigschrift Permanente vorming en het stageattest nodig om erkend te worden door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid als geneesheer-specialist in de Arbeidsgeneeskunde. Deze titel wordt erkend in de Europese Unie.