Bjorn studeerde maritiem en logistiek management
Bjorn De Backer behaalde de bachelor 'Supply Chain management' aan de KdG Hogeschool. Daarna zocht hij een extra uitdaging en startte hij aan het schakelprogramma en de master Maritiem en logistiek management.
"Een gezonde mix van ontspanning en studie was voor mij het recept om mijn masterdiploma te behalen."
Waarom koos je voor de master maritiem en logistiek management?
Bjorn: "Deze masteropleiding leek me een ideale aanvulling op de bachelor logistiek management die ik behaalde aan de Karel de Grote Hogeschool. Mijn interesse voor transport en logistiek was doorheen de jaren enkel toegenomen. Bovendien had ik ook nog zin om verder te studeren. Naast de praktische kant die vooral op de hogeschool werd gegeven, gaat deze master dieper in op de meer strategische, economische ... aspecten gelinkt aan transport."
Hoe verliep het schakelprogramma?
Bjorn: "Eigenlijk vrij vlot! Ook al was het zeker een uitdaging, want het is een goed gevuld jaar met o.a. wiskunde en economie. Er is de nodige inzet en moeite vereist om het schakelprogramma tot een goed einde te brengen. Ik had me vanaf dag één voorgenomen om er volledig voor te gaan en om voor alle vakken te slagen. Dankzij mijn grote motivatie is me dat ook gelukt.
Ik vind het ook wel belangrijk om te vermelden dat er voldoende ondersteuning is voor vakken die iets moeilijker zijn, zoals bijvoorbeeld wiskunde. Bij vragen zijn er extra leer- en ondersteuningsmomenten. De docenten staan altijd klaar om meer informatie te geven. Dat heeft mij zeker geholpen om in eerste zit te slagen voor 'wiskundige methoden en technieken'."
Wat zijn volgens jou de grote troeven van deze opleiding?
Bjorn: "Ten eerste vind ik de kennis en de gedrevenheid van de professoren over hun vakgebied indrukwekkend. Daarnaast is er een enorme variëteit aan besproken topics. Er wordt zowel aandacht aan technologische, juridische en economische leerstof besteed. Je hebt ook zelf keuze. Zo krijg je als student een ruime blik en kan je ontdekken waar je sterktes en interesses liggen. De vele gastsprekers helpen je de praktijkrelevantie van bepaalde theoretische concepten te begrijpen.
Daarnaast wil ik graag vermelden dat ik enorm goed begeleid werd tijdens de uitwerking van mijn masterproef over de oorzaken en de gevolgen van de performantieproblemen bij de douane.
Ten slotte is een sterkte van deze master dat die je goed voorbereidt op het ‘echte’ werkleven. De jobmogelijkheden uit de hele transportsector - niet enkel de maritieme sector - worden uitvoerig besproken en toegelicht."
Wat is je beste herinnering of ervaring aan het masterjaar?
Bjorn: "Doorheen het masterjaar werden verschillende netwerkevenementen georganiseerd, zoals het BNP Paribas Fortis Shipping Event en het Air Transport Colloquium. Als student mochten we deelnemen: een enorme verrijking voor het studiejaar! Ik vond het boeiend om mensen vanuit de praktijk over vernieuwende concepten te horen praten.
Ik keek ook enorm uit naar de klassikale excursie naar Londen voor de cursus 'vastgoed en locatie'. Helaas kon deze niet doorgaan wegens de coronamaatregelen. Met behulp van Google Maps, spraakberichten en PowerPoint stelde professor Verhetsel een online excursie samen. Het gaf niet dezelfde ervaring als een echt bezoek uiteraard, maar het was toch een verrijking. Op sommige momenten vergat ik dat ik gewoon thuis was.
Los van de opleiding zelf, worden er op de campus van de UAntwerpen ook enorm veel studentenactiviteiten georganiseerd. Denk aan een kerstmarkt, sportcompetities ... Naast studeren zijn er dus voldoende mogelijkheden om je te ontspannen. Een gezonde mix van ontspanning en studie was voor mij het recept om mijn masterdiploma te behalen."
Hoe heeft UAntwerpen je begeleid op je zoektocht naar je eerste job?
Bjorn: "Tijdens de lessen kregen we nuttige tips en tricks over het werkleven. Daarnaast bezocht ik het Talent Forum op de campus. Daar kregen we de mogelijkheid om vele interessante bedrijven te ontdekken en om te spreken met vertegenwoordigers. Ook krijgen we via het online Career Center wekelijks aankondigingen van jobevents in onze UAntwerpen-mailbox.
Je ontdekt gedurende het masterjaar in welk vakgebied je interesses vallen. Zelf ontdekte ik tijdens de beleidsvakken en de cursus 'hinterlandvervoer' mijn interesse in transport via treinen. Daarom ga ik binnenkort van start bij Railtraxx, een spoorwegonderneming. Op die manier bepaal ik mee de toekomst!"