Getuigenissen
Isolde Verhulst:
De opleiding erfgoedstudies, vroeger monumenten- en landschapszorg, was voor mij de voltooiing van een puzzel
Het was uiteindelijk de zoektocht naar meer diepgang in architectuur die me deed beslissen om de weg van de monumentenzorg in te slaan. In erfgoedprojecten is er altijd een hoge graad van meerlagigheid aanwezig, sta je stil bij een brede waaier aan maatschappelijke waarden en wordt je creativiteit uitgedaagd.Als restauratiearchitect pluk ik nog elke dag de vruchten van mijn opleiding. Ik maakte tijdens mijn studie verschillende methodieken eigen en kreeg een waaier aan technische bagage mee. Ze vormden een soort ruggengraat waarop ik verder kon bouwen. Het opleidingstraject zelf was erg aangenaam, het lessenpakket gediversifieerd, kwalitatief en gestuurd door een bezielde ploeg docenten.
Het was voor mij een grote meerwaarde om intensief samen te werken met studenten uit verschillende vooropleidingen. Tot op zekere hoogte leer je met elkaar meedenken vanuit de verschillende invalshoeken, zodoende besef je waarom kruisbestuiving in erfgoed zo belangrijk is en ook echt voor meerwaarde zorgt. Het is mijn overtuiging dat erfgoed perspectief kan bieden in onze snel veranderende samenleving, en dat geeft een goed gevoel.”Isolde Verhulst is vennoot van het architectenbureau Karel Breda. Ze is onder andere betrokken bij de restauratie van de basiliek van Halle, het kasteel van Beersel, de Sint- Martinuskerk van Aalst en de ‘mijnkathedraal’ van Beringen.
Margot Bertels:
De puzzelstukjes vielen al snel in elkaar toen ik aan erfgoedstudies begon, ik zat er volledig op mijn plaats
Tijdens mijn masteropleiding interieurarchitectuur wist ik al snel dat erfgoedstudies, toen nog monumenten- en landschapszorg, een logische volgende stap was. Op dat moment bleef ik nog wat op mijn honger zitten over de geschiedenis van gebouwen. Ik had ook het gevoel dat ik iets moest terugdoen voor de mensen die deze prachtige waardevolle gebouwen bouwden waarvan wij vandaag kunnen genieten. Daarom moeten we erfgoed met liefde en respect behandelen, en de nodige conservatiewerken uitvoeren die aansluiten bij het gebouw in zijn oorspronkelijke staat.
De puzzelstukjes vielen al snel in elkaar toen ik aan erfgoedstudies begon. Ik zat er volledig op mijn plaats. Het interdisciplinair samenwerken met studiegenoten was een grote verrijking. Vandaag besef ik dat deze aanpak ook overeenkomt met het werkveld. Tijdens mijn opleiding werd ik geconfronteerd met uiteenlopende visies op renovatie, restauratie en conservatie. Dit zorgde er voor dat ik op het einde van de rit mijn eigen standpunt kon vormen. Iedereen was het eens over het feit dat elk gebouw een eigen case is die met geen andere kon worden vergeleken. Precies wat ik wilde horen!
Tijdens mijn masterthesis Hout in het interieur hebben mijn promotor en copromotor mij ondersteund en gemotiveerd, de begeleiding was subliem en op mijn maat.
Ik werk nu als assistent-projectleider Restauratie bij Renotec NV in Geel. Renotec is een gespecialiseerde hoofdaannemer in een aantal specifieke niches. Het bedrijf is onderverdeeld in verschillende divisies waaronder Restauratie, de divisie waar ik werk. Bij de twee projecten waaraan ik nu werk, had ik het ‘kippenvelmoment’ toen ik ze voor het eerst zag. Ik wist meteen dat het goed zat.