Archeologisch Erfgoed
Begin je carrière in archeologisch erfgoed
Je ontmoet professionals, ervaart archeologische werkomgevingen en ontwikkelt essentiële vaardigheden en kennis voor een carrière in archeologisch erfgoed
Archeologie is een populair vakgebied. Veel mensen dromen ervan om op een archeologische site mysterieuze voorwerpen uit vroegere samenlevingen op te graven. Maar wat gebeurt er met de voorwerpen nadat de opgravingen zijn afgelopen? Hoe gaan we om met de archeologische vindplaatsen en hoe presenteren we de bevindingen op een duidelijke en boeiende manier aan het publiek? Deze major pakt alle uitdagingen aan en bereidt je voor op het werken met archeologisch erfgoed.
In het eerste jaar ontdek je erfgoed in al zijn vormen, als basis om in het tweede jaar dieper in te gaan op archeologisch erfgoed. Dan duik je in de major archeologisch erfgoed dieper in de wereld van archeologische sites, archeologische vondsten, data en hun maatschappelijke relevantie.
In het vak Public archaeology maak je kennis met de belangrijkste concepten uit het vakgebied. Door Vlaamse en internationale voorbeelden identificeer je best practices en stel je kritische vragen bij de doelstellingen van openbare archeologische activiteiten. In het vak Archaeological site management krijg je de krijtlijnen van de wetgeving en beleid in Vlaanderen mee en leer je hoe het Departement Onroerend Erfgoed met het archeologisch erfgoed in Vlaanderen omgaat. In discussiecolleges worden de theoretische concepten, zoals de erfgoedwaarde(n) van archeologische sites, verder uitgediept. Je krijgt ook een blik achter de schermen van een archeologisch erfgoeddepot.
In het vak Heritage: machine learning maak je kennis met de theoretische en toegepaste basisprincipes van machine learning, een AI techniek waarbij computersystemen leren van data. Je leest en bespreekt relevante onderzoeken tijdens de colleges en ontwikkelt een project waarin je jouw theoretische en praktische kennis van machine learning toepast op een erfgoeddomein naar keuze. Zoals in heel de opleiding is er veel aandacht voor participatie van erfgoedgemeenschappen. In het vak Interpretation, mediation and engaging stakeholders worden methodieken aangeleerd die vertrekken vanuit het publieksperspectief. Hierdoor ga je nog dieper in op vragen over erfgoed en de samenleving.
Ben je gepassioneerd over het presenteren van het archeologische verleden aan verschillende doelgroepen? Vraag je je af welke spanningen er zijn tussen stakeholders over hoe je omstreden archeologische vondsten moet verzorgen? Wil je je vaardigheden verbeteren door te werken met complexe archeologische data? Ben je gefascineerd door de uitdagingen die gepaard gaan met het beheren en behouden van een archeologische site? De thesis en stage bieden je de kans om dieper in te gaan op deze interesses. Tijdens het intervisieseminarie krijg je inzicht in hoe je een thesis aanpakt via feedbacksessies met docenten en mede studenten.
Opleidingsonderdelen
Hieronder vind je de aan de major verplichte opleidingsonderdelen terug. Daar bovenop doe je in je tweede masterjaar ook een gespecialiseerde stage in binnen- of buitenland (6 studiepunten) en schrijf je een masterscriptie over archeologisch erfgoed (21 studiepunten). Met keuzevakken (12 studiepunten) en in het transdisciplinair project (6 studiepunten) specialiseer je verder en doe je relevante vaardigheden op.
Verplichte opleidingsonderdelen:
- Public Archaeology
1E SEM, 3 studiepunten - Archaeological Site Management
1E SEM, 3 studiepunten - Heritage: Machine Learning
1E SEM, 3 studiepunten - Interpretation, Mediation and Engaging Stakeholders
1E SEM, 3 studiepunten