Erfgoed: Conservatie Complexe Objecten

Bewaar, bescherm en valoriseer erfgoed

   

Door in kleine groepen te werken bouw je samen met vakspecialisten een persoonlijk traject uit 

Heb je na je masteropleiding conservatie-restauratie honger naar meer praktische ervaring? Los je graag complexe vraagstukken op door interdisciplinair en transdisciplinair samen te werken? Of heb je een passie voor onderzoek en wil je jouw theoretische kennis over materiaalkunde, conservatie en onderzoeksmethoden verder ontwikkelen en toepassen in de praktijk? Of droom je ervan om je volledig onder te dompelen in het werkveld via een stage, zowel nationaal als internationaal, bij een erfgoedinstelling, onderzoeksinstelling of conservatiebedrijf? Lees dan zeker verder over de major 'Erfgoed: conservatie complexe cbjecten'.

Tijdens je masteropleiding conservatie-restauratie ontwikkelde je zowel praktische- als onderzoeksvaardigheden met als doel erfgoed te bewaren, te beschermen en te valoriseren. De major 'conservatie complexe objecten' bouwt verder op deze basis. Je specialiseert je in zowel de praktijk van de conservatie en restauratie als in het onderzoek.

In het opleidingsonderdeel Onderzoek en praktijk complexe objecten pak je complexe conservatie- en restauratieprojecten zowel inter- als multidisciplinair aan. Je leert adviseren, uitvoeren en opvolgen. Je bent in staat om een conservatiebehandeling zelfstandig of in groepsverband uit te voeren binnen een vooraf vastgelegd tijdsbestek. Op basis van een materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek ontwikkel je een duurzaam en doelgericht advies voor een conservatie- en/of restauratiebehandeling. Je documenteert zowel je vooronderzoek als je behandeling en communiceert je werkwijze zowel mondeling als schriftelijk naar een breed publiek.

In het tweede deel van dit opleidingsonderdeel leer je complexe onderzoeksvragen op te lossen. Je krijgt de mogelijkheid om je te verdiepen in een specifieke casus. Dat onderzoek kan gericht zijn op een erfgoedobject, een historische techniek en/of materiaal, een analyse van innovatieve conservatietechnieken of een herevaluatie van een bestaande techniek. Je leert analyseresultaten interpreteren en communiceren naar een breed publiek.

Omdat we werken in kleine groepen is het mogelijk om een gepersonaliseerd traject uit te werken in samenwerking met en onder begeleiding van verschillende vakspecialisten, zowel binnen als buiten de opleiding. Afsluiten doe je met een masterscriptie en stage in het werkveld. 

Doe je graag onderzoek naar materialen en technieken of restaureer je liever complexe objecten? Voer je liever vooronderzoeken uit of heb je interesse in innovatieve conservatietechnieken en onderzoek? Door een intense samenwerking met erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland zorgen wij voor een prima begeleiding. Tijdens het intervisieseminarie word je verder op weg geholpen en begeleid in je proces.

Opleidingsonderdelen

Hieronder vind je de aan de major verplichte opleidingsonderdelen terug. Daar bovenop doe je in je tweede masterjaar ook een gespecialiseerde stage in binnen- of buitenland (6 studiepunten) en schrijf je een masterscriptie over de conservatie van complexe objecten (21 studiepunten). Met keuzevakken (12 studiepunten) en in het transdisciplinair project (6 studiepunten) specialiseer je verder en doe je relevante vaardigheden op.

Verplichte opleidingsonderdelen:

  • Onderzoek en praktijk complexe objecten I
    1E SEM, 12 studiepunten