Erfgoed Natuur & Landschap
Word betoverd door de diversiteit van natuur & landschappen
Waarom is het Zoniënwoud een beukenbos? Of waarom is de Sint-Godelieveabdij in Gistel op exact die plaats gebouwd? Wist je dat de Belgische kustlijn volledig ingepolderd is? Of ben je meer gefascineerd door vulkanische eilanden, uitgestrekte woestijnen of tanende gletsjers? Wat speelt er zich af in deze landschappen? Wat zijn hun geheimen, wat is hun geschiedenis? Wil je graag weten hoe cultuur en natuur verweven zijn, hoe klimaatverandering het landschap beïnvloedt maar er ook door bepaald wordt? Wil je meewerken aan het behouden van natuur, verzekeren van vitale ecosystemen of beheren van klimaatrobuuste landschappen? Dan is deze major sowieso iets voor jou.
Tijdens je eerste jaar erfgoedstudies maak je al kennis met het verleden, het heden en de toekomst van landschappen in een erfgoedverhaal. In het tweede jaar wordt die basiskennis verder uitgediept in de specifieke major Erfgoed natuur & landschappen.
We leren hoe het landschap is geëvolueerd en welk actoren daar een rol in hebben gespeeld. Welke fenomenen en processen vinden plaats in de overlap tussen lithosfeer, biosfeer en atmosfeer. Hoe heeft dit onze geschiedenis zowel aangestuurd als ondergaan? Hiervoor worden kernbegrippen, theorieën en principes vanuit verschillende disciplines aangehaald. Je leert over de ondergrond en over processen aan het oppervlak, en maakt gebruik van kaartmateriaal en andere bronnen.
Je krijgt de instrumenten aangereikt voor landschapszorg en -bescherming in een regionale en Europese context. Je krijgt een synopsis van de belangrijkste wet- en regelgeving en een kijk op de ontwikkeling van Landschap als een discipline binnen erfgoed, met het ontstaan van landschapsparken en natuurparken in een nationale en internationale context. Het landschap is ook dé publieke plaats bij uitstek. Publiekswerking behoort dan ook tot het takenpakket van de landschaps- en erfgoeddeskundige. Je leert nadenken over welke elementen in het landschap waardevol en duurzaam zijn, welke elementen we eventueel willen terugbrengen en welke (historische) elementen we ons willen verbeelden, en hoe. Daarbij leer je te werken met verschillende gemeenschappen via participatieve methodes.
Je sluit je opleiding af met een masterscriptie en stage binnen Natuur & landschappen. Onderzoek je graag historische kaarten en plaatsnamen? Zoek je liever naar historische ontginningen, relicten of gebruiken? Modereer je graag het debat over ruimtelijke ontwikkeling, of heb je een visie die je wil onderbouwen? Wil je weten wat klimaatsverandering teweeg kan brengen, of hoe het landschap klimaatrobuuster kan worden? Wil je nadenken over vormgeving, ontsluiting, duurzame praktijken? Kies jouw masterscriptie en stage op maat, en ga de samenwerking aan met diverse onderzoekers en organisaties binnen en buiten de universiteit.
Opleidingsonderdelen
Het overzicht met aan de major verplichte opleidingsonderdelen vind je in het studieprogramma. Daar bovenop doe je in je tweede masterjaar ook een gespecialiseerde stage in binnen- of buitenland (6 studiepunten) en schrijf je een masterscriptie over erfgoed, natuur en landschap (21 studiepunten). Met keuzevakken (12 studiepunten) en in het transdisciplinair project (6 studiepunten) specialiseer je verder en doe je relevante vaardigheden op.