(Erfgoed)Bibliotheken

Ontdek de wereld van het oude boek en de hedendaagse bewaarplekken

​ 

Deze major opent de wereld van de (erfgoed)bibliotheken. Je maakt kennis met het handgeschreven en het handgedrukte boek en je gaat aan de slag met de echte schatten, kostbare handschriften en drukken uit erfgoedbibliotheken.

Kijk je gefascineerd naar de miniaturen in middeleeuwse handschriften? Blijf je verwonderd stilstaan bij een prachtig boek gedrukt op de persen van Christoffel Plantin? Dan is deze major misschien wel iets voor jou.

In deze major neem je een blik achter de schermen van (Antwerpse) historische boekencollecties in het Museum Plantin Moretus, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Ruusbroecgenootschap. Je trekt mee naar de Koninklijke Bibliotheek en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en dringt door tot de depots van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen om onder meer de bibliotheek van Samuel Beckett te bekijken.

Verder voer je debatten over de digitalisering van ons rijke erfgoed en denk je met ons mee na over publiekswerking en participatie als taak van erfgoedbibliotheken. Als bibliothecaris laat je graag je stem klinken in moeilijke maatschappelijke debatten over onder meer democratie, gender, inclusie en duurzaamheid. 

Je maakt kennis met de geschiedenis van de bibliotheek, met de soorten bibliotheken en met de bibliotheek in de literatuur. Je verwerft inzicht in de werking van een erfgoedbibliotheek op het vlak van organisatie en management, collectiebeleid, -behoud en -beheer en je maakt kennis met lokale en bovenlokale wet- en regelgeving en de financiering.

Anno 2024 is digitalisering in erfgoedbibliotheken de standaardpraktijk. Je leert alles over bibliotheekbeheerssystemen, indexering en metadatering, het scannen, de opslag en je verliest digitale duurzaamheid nooit uit het oog. Hiervoor kijk je onder meer achter de schermen bij Anet, de softwareontwikkelaar van UAntwerpen en verken je verschillende databanken zoals de STCV, Devotio en Kunst op de Campus.

Tot slot onderzoek en bespreek je actuele vraagstukken uit de sector. Deze cases maken deel uit van een portfolio waarin je het doornemen van vakliteratuur en onderzoek naar de digitale producten van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken (VEB) of de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek illustreert. 

Opleidingsonderdelen

Hieronder vind je de aan de major verplichte opleidingsonderdelen terug. Daar bovenop doe je in je tweede masterjaar ook een gespecialiseerde stage in binnen- of buitenland (6 studiepunten) en schrijf je een masterscriptie over (erfgoed)bibliotheken (21 studiepunten). Met keuzevakken (12 studiepunten) en in het transdisciplinair project (6 studiepunten) specialiseer je verder en doe je relevante vaardigheden op.

Verplichte opleidingsonderdelen:

  • Principles and Practices of Collection and Storage Management
    1E SEM, 6 studiepunten
  • (Erfgoed)Bibliotheken
    1E SEM, 6 studiepunten