Gebouwd Erfgoed

Neem verantwoordelijkheid en zorg mee voor historische gebouwen en omgevingen

​  

Door intensieve samenwerking met erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland zorgen we voor uitstekende begeleiding

Word je enthousiast van historische gebouwen en omgevingen? Maak je je zorgen over de toekomst van deze gebouwen of buurten in stedelijke of landelijke gebieden? Vraag je je af hoe klimaatverandering, rampen en sociale veranderingen gebouwen en leefomgevingen beïnvloeden? Of zou je willen werken in de restauratie, willen graven in archieven om de geschiedenis van gebouwen te onderzoeken, willen uitzoeken wie er woonde en wanneer? Ben je geïnteresseerd in participatieve planning om gebouwen en gebieden die waardevol zijn voor de gemeenschap te beschermen? Denk je vaak na over waarom en hoe bouwmaterialen vergaan? Of vind je het leuk om digitale technologieën te onderzoeken die worden toegepast op gebouwd erfgoed?
Dan is deze major écht iets voor jou!

Tijdens je eerste jaar erfgoedstudies maakte je al kennis met de onderwerpen die te maken hebben met het verleden, heden en de toekomst van gebouwd erfgoed. In het tweede jaar wordt die basiskennis verder verdiept in de specifieke vakken van deze major.

Je leert de kernconcepten, theorieën en principes over gebouwd erfgoed en tegelijkertijd raak je vertrouwd met de basisvaardigheden van het onderzoek naar gebouwde omgeving en interieurs, zoals historisch gebouwonderzoek, erfgoedwaarde, conserveringstechnieken, materialen en degradatie en hedendaagse internationale principes. Deze basistaken komen niet alleen uitgebreid aan bod in de hoorcolleges, maar worden ook aangescherpt in een reeks praktijklessen waarin je aan de slag gaat met echte gebouwen en stedelijke of landelijke omgevingen.

Verder verken je hoe je algemene theorieën van projectmanagement kunt toepassen op de gebouwde erfgoedsector, waarbij je je richt op verschillende fasen en meerdere lagen van erfgoedplanning: van voorbereiding tot projectontwikkeling en monitoring. Je verdiept je kennis in interdisciplinaire projecten waarbij je interventietechnieken en andere domeinspecifieke kennis samen met andere disciplines oefent. Tegelijkertijd krijg je ook een overzicht van de belangrijkste wetten en regels die van toepassing zijn op de gebouwde erfgoedsector in België en op internationaal niveau.

Ook de tijd van puur analoge benaderingen van gebouwd erfgoed ligt ver achter ons. Digitale technieken duiken zowat overal in het veld op: in documentatie van gebouwen, stedelijke en landelijke omgevingen, in het uitvoeren van ruimtelijke analyses en in materiaalonderzoek. Deze digitale technieken kunnen worden gebruikt voor planning en analyse, maar ook voor het beheren en monitoren van de ecologische prestaties van gebouwen. Digitale media zijn ondertussen ook een niet weg te denken element voor gemeenschapsparticipatie en erfgoedcommunicatie. Ditalles krijg je onder de knie.

Afsluiten doe je met een masterscriptie en een stage in het domein van het gebouwde erfgoed, waar je verder kennismaakt met actuele uitdagingen. Vind je het leuk om onderzoek te doen naar de historische evolutie van stedelijke omgevingen? Of ben je eerder geïnteresseerd in de vraag hoe modernistisch erfgoed kan worden beschermd? Of maak je je zorgen over de toekomst van religieuze gebouwen en hoe ze kunnen worden hergebruikt? Wil je een onderzoek ontwikkelen naar de restauratie van een lokaal herkenningspunt of een ruïne? Vergroening van historische gevels of industriële sites?

Deze major richt zich lang niet alleen op architecten. Meer zelfs, achtergronden in archeologie, (kunst)geschiedenis, geologie, stedenbouw, chemie, informatica, bedrijfsbeheer, conservatie/restauratie zijn meer dan welkom en hard nodig.

Nicola en Ellen winnen ideeënwedstrijd

voor behoud en herbestemming van het station van Kortrijk

Opleidingsonderdelen

Het overzicht met aan de major verplichte opleidingsonderdelen vind je in het studieprogramma. Daar bovenop doe je in je tweede masterjaar ook een gespecialiseerde stage in binnen- of buitenland (6 studiepunten) en schrijf je een masterscriptie over gebouwd erfgoed (21 studiepunten). Met keuzevakken (12 studiepunten) en in het transdisciplinair project (6 studiepunten) specialiseer je verder en doe je relevante vaardigheden op.