Nicola Stevens en Ellen Tielemans winnen ideeënwedstrijd
Voor het behoud en de herbestemming van het station van Kortrijk
Op zondag 12 mei gingen Nicola Stevens en Ellen Tielemans (erfgoedstudies) aan de haal met de hoofdprijs van de ideeënwedstrijd voor het behoud en de herbestemming van het station van Kortrijk.
Via hun ontwerp brengt het duo het rijke industriële erfgoed van Kortrijk in harmonie met ambities voor innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap. Hun plan legt de nadruk op minimale maar impactvolle veranderingen die de historische en architecturale waarde van het station nieuw leven inblazen.
Nicola en Ellen kozen in het tweede jaar van hun opleiding allebei voor de major ‘Built Heritage’. Ellen Tielemans: “Dit was voor ons een heel logische keuze. Wij studeerden in onze vooropleiding allebei architectuur en hadden al veel interesse in bestaande structuren en erfgoedgebouwen.”. “Deze voorliefde werd er bij mij met de paplepel ingegeven”, vult Nicola verder aan. “Al van kinds af ging ik jaarlijks met mijn ouders op reis naar alle uithoeken van Italië. Een vroege blootstelling aan de Italiaanse classicistische en renaissance-barokarchitectuur zou me later inspireren om me te verdiepen in deze meesters, hun ontwerpmethodieken en erfgoed.”
“We zijn heel compatibel aan elkaar, waar Nicola eerder de grote ontwerpideeën bedacht, keek ik meer als een erfgoedarchitect naar wat behouden moest worden”, Ellen Tielemans
De wedstrijd werd georganiseerd door de Kortrijkse werkgroep ‘Red ons Station’ en enkele partners. Nicola: “We wisten van elkaar dat we onze thesis deden rond industrieel erfgoed. Ellen over erfgoed in ZW-Vlaanderen met focus op spoorweg- en vlaserfgoed, en ikzelf over erfgoed met overschaling, waar ook enige stations onder vallen.” Toen ze lazen over de wedstrijd waren ze meteen enthousiast en was het logisch om deze uitdaging samen aan te pakken. “We zijn heel compatibel aan elkaar, waar Nicola eerder de grote ontwerpideeën bedacht, keek ik meer als een erfgoedarchitect naar wat behouden moest worden”, zegt Ellen enthousiast. “Ook onze promotoren (Philippe Lemineur en Yonca Erkan) waren het meteen eens met onze deelname, zij moesten hier achter staan omdat er veel tijd in de deelname zou kruipen. Het was voor ons zeker een meerwaarde om hen twee keer als klankbord te kunnen gebruiken, hoewel het voor ons belangrijk was dat de ideeën echt van onszelf kwamen”, lacht Nicola.
Beide studenten kijken met veel plezier terug op de wedstrijd. Nicola: “Het was heel verrijkend om onze skills als architect en als erfgoedspecialist om te kunnen zetten in concrete voorstellen en een ontwerp”. Ellen en Nicola studeren dit jaar af als masters in de Erfgoedstudies. Ook van hun keuze voor de major ‘Built Heritage’ hebben ze duidelijk geen spijt: “Spijt? Totaal niet!”.