Museumstudies

Musea: waar kunst, erfgoed en mensen samenkomen

 

Je krijgt de kans om samen te werken met toonaangevende professionals, deel te nemen aan veldonderzoek en stage te lopen bij gerenommeerde musea en collectiebeherende instellingen

Wil je meegenomen worden achter de schermen van musea en ontdekken hoe objecten en collecties worden bewaard en concepten voor tentoonstellingen worden ontwikkeld? In de major Museum Studies krijg je de theoretische basis die essentieel is voor een diepgaand begrip van erfgoed en museumpraktijken, maar verbind je deze theorie ook met de praktijk.

In het vak Museum Studies ga je de discussie aan over topics zoals de maatschappelijke rol van musea, het restitutiedebat, of musea en welzijn. Je krijgt de kans om in gesprek te gaan met museum professionals die in de praktijk worden geconfronteerd met vragen zoals: Hoe activeer je mensen om in dialoog te gaan met het erfgoed? Hoe kunnen we de toegankelijkheid van collecties vergroten? Hoe dekoloniseren we onze musea? Door kritisch te kijken naar museale presentaties en door rekening te houden met het bezoekersperspectief krijg je een beter begrip van hoe musea de maatschappij mee vorm geven.

Deze opleiding is ontworpen om je te voorzien van vaardigheden en kennis die nodig zijn om een actieve rol te spelen in de museale sector. In het vak Principles and Practices of Collection and Storage management ga je zelf aan de slag met objecten en collecties. Zo leer je aan de hand van praktijkcases de internationale kaders en procedures om ethisch objecten te verwerven, te beheren, te waarderen of te ontzamelen. Je schrijft subsidiedossiers en beleidsplannen en werkt strategische nota’s uit om de erfgoedorganisaties van de toekomst mee vorm te geven.

Zoals in heel de opleiding erfgoedstudies is er veel aandacht voor participatie van erfgoedgemeenschappen. In het vak Interpretation, Mediation and Engaging Stakeholders leer je methodieken die vertrekken vanuit het publieksperspectief. Door de keuze van je stage en het onderwerp dat je uitwerkt voor je masterscriptie, heb je de kans om vaardigheden en kennis te verwerven rond een onderwerp waar je echt door gegrepen bent.

Of je nu een passie hebt voor kunst, geschiedenis, wetenschap of een ander aspect van cultureel erfgoed, deze opleiding biedt een veelzijdige en diepgaande kijk op hoe musea functioneren en hoe ze een blijvende impact kunnen hebben op de samenleving.

Marie koos voor museumstudies

Opleidingsonderdelen

Het overzicht met aan de major verplichte opleidingsonderdelen vind je in het studieprogramma. Daar bovenop doe je in je tweede masterjaar ook een gespecialiseerde stage in binnen- of buitenland (6 studiepunten) en schrijf je een masterscriptie over museumstudies (21 studiepunten). Met keuzevakken (12 studiepunten) en in het transdisciplinair project (6 studiepunten) specialiseer je verder en doe je relevante vaardigheden op.