Nieuw programma vanaf 2022
De opleiding speelt in op een veranderde vraag vanuit het werkveld
In de 21ste eeuw is het erfgoedveld sterk verbreed: naast onroerend erfgoed (monumenten, landschappen en archeologie), staan nu ook roerend erfgoed (collecties, musea, archieven, bibliotheken, privé-verzamelingen), immaterieel (“intangible heritage”) en digitaal erfgoed (born digital, digitized, augmented & virtual reality) op de erfgoedagenda. Dit betekent dat het onderzoeksveld en het werkveld veel groter geworden zijn, met veel meer kansen voor masters in erfgoedstudies.
Dit moet leiden tot een herpositionering en hervorming van het hele erfgoed-en conservatie-restauratie-opleidingenveld in Europa tegen 2025. Na een grondige analyse van de beschikbare beleidsdocumenten, stakeholderbevragingen, visieteksten en veldanalyses, zowel op bovenlokaal, Vlaams, Belgisch, Europees en UNESCO-niveau, anticipeert de opleiding erfgoedstudies in en vanuit Vlaanderen door een innoverend, doordacht en toekomstgericht programma uit te rollen vanaf 2022-2023.
Het programma speelt in op:
- de verbreding van het erfgoedonderzoeks-, en -werkveld
- de huidige pensioneringsgolf in Vlaanderen in diverse delen van de erfgoedsector
- duurzame ontwikkeling (Agenda 2030 en de verwachte opvolger ervan)
- participatieve methodes en stakeholdersbetrokkenheid
- diversiteit en identiteitsconstructie in binnen- en buitenland
De sterke lijn met focus op monumenten en landschappen wordt verder gecultiveerd, maar ook de 21ste-eeuwse evoluties worden gekoesterd. De opleiding gooit de deuren open.