Kwaliteitszorg en cijfers
Kwaliteitszorg
Aan de Universiteit Antwerpen dragen we zorg voor de kwaliteit van onze opleidingen. Elke opleiding doorloopt een kwaliteitszorgcyclus van zes jaar.
In jaar 3 wordt de balans opgemaakt van de kwaliteitszorg van de opleiding tijdens de interne procesbewaking en –sturing. In het najaar van 2018 vond dit plaats voor de master in het sociaal werk.
Jaar 6 sluit de cyclus af met een peer review. De opleiding reflecteert op zichzelf en gaat in gesprek met interne en externe experten en een onafhankelijke student. Op 27 en 28 november 2023 bezocht het peerreviewteam de master in het sociaal werk en besliste unaniem het vertrouwen in de opleiding te bevestigen.
Bevindingen van het peerreviewteam
De Antwerpse opleiding onderscheidt zich door de focus op de thema’s ‘grootstedelijkheid, diversiteit en migratie’ enerzijds, en ‘beleidsontwikkeling, beleidsactivering en politisering’ anderzijds. Vooral de focus op de stedelijke context is voor de opleiding een unique selling point. Dat erkent ook het werkveld. De tevreden studenten ervaren de eenjarige opleiding als intensief en uitdagend. De opleiding heeft het sociaal werk als academische discipline op de kaart gezet, mede dankzij de samenwerking met de Antwerpse hogescholen binnen de AUHA. De vijf beroepsrollen zijn goed ingebed in het programma. Ze worden zichtbaarder gemaakt in de opleidingsonderdelen om de samenhang van het programma nog meer te verduidelijken.
Docenten leggen voortdurend de verbinding met de praktijk. Deze link bouwt de opleiding nog verder uit, o.a. door onderzoeksvragen vanuit de praktijk meer op te pikken voor masterproeven en praktijkgericht onderzoek aan te moedigen. De opleiding gaat ook na hoe sociaalwerkpraktijken breder gediversifieerd kunnen worden in de inhoud van opleidingsonderdelen en via gastcolleges.
De studenten ervaren de docenten als zeer bereikbaar, laagdrempelig en aanspreekbaar.
Op advies van het reviewteam engageert de opleiding zich om het welbevinden en de academische sociale integratie van schakelstudenten verder te ondersteunen door meer informele ontmoetingsmomenten te organiseren en studenten actief met elkaar in contact te brengen. De mandaatassistent verbonden aan de opleiding wordt het aanspreekpunt voor schakelstudenten.
Zoals aanbevolen door het reviewteam, wordt het opleidingsonderdeel ‘Statistiek 1’ uit het schakelprogramma hervormd om te kunnen inspelen op de specifieke behoeften van schakelstudenten sociaal werk. Bijkomend zal voor andere opleidingsonderdelen onderzocht worden waar statistische voorbeelden meer aan bod kunnen komen en hoe de integrated method approach aan bod kan komen in de masterproefseminaries.
Verder bekijkt de opleiding de mogelijkheden om andere werkvormen te implementeren bij opdrachten en de internationalisering te versterken, in eerste instantie @home.
Lees het volledig publiek rapport
Cijfers
De website ‘opleiding in cijfers’ geeft je meer gedetailleerde informatie over de masteropleiding in het sociaal werk van UAntwerpen.