Harvard-studenten verdiepen zich in de ontsluiting van de Antwerpse Ring
Samen met Antwerpse studenten werken ze op de A102
In de week van 20 februari gingen Harvard-studenten (landschapsarchitectuur) en UAntwerpen-studenten (stedenbouw en ruimtelijke planning) een week lang aan de slag op de A102, een verbindingsweg die een belangrijk onderdeel vormt van het masterplan in de ontsluiting van de Antwerpse Ring.
Het bezoek kadert in een langere samenwerking tussen ontwerpstudio’s uit beide opleidingen. De verbinding via de A102 zal voor een groot deel ondergronds gerealiseerd worden en ‘Underground Urbanism’ is een thema waar de opleiding in Harvard onder leiding van professor Jungyoon Kim al heel lang op werkt. “De aanvullende expertises betekenen echt een meerwaarde voor de ontwerpen,” vertelt professor Maarten Van Acker. “Het was verbluffend om te zien hoe de Harvard-studenten zich vanuit hun landschapsperspectief in een thema vastbijten en dit vervolgens volledig uitpuren. Ze toonden ons erg out-of-the-box voorstellen en simulaties over onder meer ‘water’, ‘microben en planten (als luchtfilters)’ en ‘geologie’. Dit terwijl onze studenten hun projecten vooral vanuit een stedelijk perspectief benaderen en bijvoorbeeld de maatschappelijke impact erg onder de aandacht brengen.”
Justine Van Miegroet - De Harvard-studenten konden meer out-of-the-box denken omdat ze ons land minder goed kenden, dat was heel verrijkend en gaf ons nog meer inzichten en goede moed om met volle goesting aan ons ontwerp te beginnen. Ik vond het dé ideale start workshop voor het semester.
De ideeën werden meteen al verwerkt in de projecten van de Antwerpse studenten. Deze zullen in een later stadium als ideeënbox gebruikt kunnen worden door het studiebureau (sweco), maar ook vertegenwoordigers van verschillende districten, de provincie en de Vlaamse Overheid en NMBS zullen de projecten mee beoordelen in (tussentijdse) jury’s.Tijdens de week stonden voor de Harvard-studenten verschillende lezingen, bezoeken op locatie aan de soms grauwe en harde industrie langs het Albertkanaal en een ontwerpopdracht op het programma. Als afsluiter gingen de studenten écht underground en bezochten ze de Antwerpse Ruien.
Ontwerp ‘De stad van de toekomst’
Op woensdag ontwierpen de studenten ‘een postkaart van de toekomst’, toegepast op de A102. In kleine, gemengde groepjes bepaalden de studenten hoe de toekomst van het gebied er volgens hen uit moest zien, naar wie ze het zouden sturen en wat ze wilden vertellen. “Deze opdracht geven wij in de opleiding soms als initiatieopdracht aan onze studenten stedenbouw, alleen gingen de kaartjes nu ook echt op de post. Ik ben benieuwd of schepenen Annick De Ridder en Koen Kennis hun ontwerpen al mochten ontvangen,“ lacht Maarten.