Flexibel studeren
In principe is de master meertalige professionele communicatie een eenjarige, voltijdse opleiding. Toch zijn er mogelijkheden om flexibel te studeren.
Masteropleiding combineren met een vooropleiding
Moet je nog een aantal opleidingsonderdelen uit een bachelor-, voorbereidings- of schakelprogramma afleggen, maar wil je graag al opleidingsonderdelen uit de masteropleiding opnemen? Het is mogelijk om de masteropleiding te combineren met een vooropleiding tot een maximum van 66 studiepunten.
Als je de masterscriptie (communicatieonderzoek (6 sp.) en scriptie (9 sp.)) wil opnemen in je studieprogramma, moet je rekening houden met deze voorwaarden:
- Als je nog maximum 6 studiepunten uit je vooropleiding moet afleggen, kan je het standaardtraject van de masterscriptie volgen. Vraag hiervoor toelating aan via het aanvraagformulier.
- Als je nog maximum 12 studiepunten uit je vooropleiding moet afleggen, speelt het totale aantal studiepunten (vooropleiding + master) een rol: bekijk het schema (pdf) om te weten welke weg jij kan volgen.
- Als je nog meer dan 12 studiepunten uit je vooropleiding moet afleggen, kan je niet inschrijven voor de masterscriptie. Zo moedigen we je aan om een haalbaar programma samen te stellen, waarbij je in eerste instantie probeert om je vooropleiding succesvol af te ronden.
Deeltijds studeren
De opleiding combineren met deeltijds werk of met een andere opleiding kan, maar is geen evidente keuze.
In de meeste lessen is aanwezigheid verplicht, omdat er heel wat groepswerken, deadlines, interactieve colleges met rollenspelen en feedbacksessies zijn. Reken op een gemiddelde studiebelasting van 46 à 50 uur per week als je voltijds studeert. Afhankelijk van je (werk)situatie, zal je de opleiding dus over twee of meerdere jaren moeten spreiden.
Enkele tips:
- Bedrijfscommunicatie: Neem in je eerste jaar zeker 'Operationele professionele communicatie' en 'Strategische professionele communicatie' op (colleges op dezelfde dag). Mocht het ook mogelijk zijn om je vreemde taal al op te nemen, dan raden we dat zeker aan.
- Management: Kan je vrij verdelen over de twee jaren.
- Masterscriptie: Kan je pas in je laatste jaar opnemen.
Overweeg je om deze masteropleiding over meerdere jaren te spreiden? Neem contact op via mpc@uantwerpen.be. Op basis van je vooropleiding en/of werksituatie, bekijken we graag samen met jou wat de beste optie is.
Ga je werken en studeren combineren? Informeer je dan ook bij het Centrum voor Werken en Studeren en registreer je als werkstudent om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten voor werkstudenten. Let op: de opleiding heeft geen apart traject voor werkstudenten.
Diploma behaald in Nederland?
Ben je als Nederlandse student van plan om de grens over te steken om in Vlaanderen te komen studeren? Goed plan. Je zal zeker niet de enige Nederlandse student in onze masteropleiding (pdf - 168 kb) zijn.
Toelatingsvoorwaarden
In Vlaanderen maken we een onderscheid tussen een professionele bachelor aan een hogeschool (in Nederland: HBO-opleiding) en een academische bachelor aan een universiteit (in Nederland: universitaire bachelor).
- Op basis van een professionele of HBO-bachelor kan je nooit rechtstreeks inschrijven voor een masteropleiding. Soms kan je wel instromen via een schakelprogramma.
- Met een universitaire bachelor kan je ofwel rechtstreeks, ofwel via een voorbereidingsprogramma instromen.
Bekijk de toelatingsvoorwaarden en ontdek wat voor jou van toepassing is.
Studeren in Vlaanderen
Heb je praktische vragen zoals:
- Hoe vraag ik een verblijfskaart aan?
- Wat moet ik doen om op kamers te gaan?
- Hoeveel kost mijn studie?
Lees dan de praktische informatie voor studenten uit Nederland.