Opleiding tot moderator Herstelgericht Groepsoverleg (HERGO)

Een school is een mini-samenleving waar vanzelfsprekend ook conflicten voorkomen. Vaak gaat het om kleine(re) gebeurtenissen, die met een herstelgesprek op te vangen zijn. Soms doet er zich echter een ernstig incident voor: vandalisme, diefstal, bedreigingen, misbruik van sociale media, een stevig gevecht… Dat brengt heel wat emoties en stellingnames teweeg.

HERGO biedt een helder, duidelijk gestructureerd kader om daar tegelijk zorgzaam en toekomstgericht mee om te gaan. Als moderator breng je alle betrokken partijen samen, inclusief steunfiguren en derden. Je creëert voor iedereen de kans om gehoord te worden en mee te zoeken welke afspraken nodig zijn om verder te kunnen.

Programma

Na het volgen van de nascholing

  • kan je een HERGO plaatsen in het continuüm van herstelgericht handelen en de preventiepiramide;
  • ken je de verschillende fasen van een HERGO;
  • ben je vertrouwd met de basishouding van verbindende communicatie als motor van herstel;
  • kan je een herstelgericht groepsoverleg opzetten en leiden.

Je kan het certificaat ‘HERGO-moderator’ behalen na het indienen en bespreken van een eindopdracht.

Lesgever


Anouk Vroemans heeft meer dan 20 jaar ervaring in onderwijs: als leerkracht, leerlingenbegeleider en aanvangsbegeleider. Ze is internationaal gecertificeerd trainer Verbindende Communicatie, HERGO-Moderator en trainer Mindfulness (opleiding Edel Maex).

Ook Kim Wezenbeek heeft meer dan 20 jaar ervaring in onderwijs: als leerkracht, leerlingenbegeleider en directeur. Ze is trainer Verbindende Communicatie (kandidaat certificering), erkend bemiddelaar, HERGO-moderator en voorzitter vzw Herstelgericht Werken op School (Pros Mechelen, Ligand).

Locatie

Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)

Taal
Nederlands
Inschrijven t.e.m
2024-05-06T00:00:00
Type
Kort- en langlopende opleidingen
Cursusnummer
24/SEB/117A
Academiejaar
2024 - 2025
Interessegebied
Onderwijs en pedagogie