Oud-studente politieke communicatie Jihad Van Puymbroeck

Stafmedewerkster voor pers en communicatie bij het Minderhedenforum. Dit interview dateert van november 2017. Momenteel werkt Jihad als sociale media redacteur bij VRT NWS.

Foto van Jihad Van Puymbroeck

Waarom deze opleiding? 

Na mijn opleiding sociaal-cultureel werk wou ik sowieso nog verder studeren. Mijn interesse in de structurele ongelijkheden in de maatschappij is groot en ik weet dat je die ongelijkheden kunt helpen bestrijden door het politieke beleid mee vorm te geven. Daarom wou ik in eerste instantie politieke wetenschappen gaan studeren. Maar op de Infomarkt van de Universiteit Antwerpen leerde ik dat de universiteit ook een master politieke communicatie aanbiedt. Toen ik het studieprogramma wat grondiger bekeek, zag ik dat die opleiding wel erg aansloot bij de dingen waar ik zelf mee bezig was. Ik schreef al stukken voor de website van Kif Kif en via mijn activiteiten binnen de Vlaamse Jeugdraad was ik ook al bezig met politieke communicatie. Een opleiding op het kruisvlak tussen media, politiek en burgers leek me op het lijf geschreven.

Verwachtingen

Ik had wel een beetje schrik dat het allemaal te theoretisch zou zijn, maar dat viel erg goed mee. Meer zelfs, de master politieke communicatie is heel praktijkgericht. Dat merk ik vandaag nog altijd. Als ik aan mensen moet uitleggen wat ik nu precies gestudeerd heb, kan ik dat heel concreet maken. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat we in het vak politieke marketing zelf een politieke campagne mochten uitwerken. Of ik verwijs naar de debattraining en de mediatraining. Bovendien kon ik praktijkervaring opdoen via mijn stage als parlementair medewerker van Kristof Calvo, de federale fractieleider van Ecolo-Groen. Het was niet altijd makkelijk om dat te combineren met de andere vakken die ik moest volgen, maar voor mij was die stage wel een grote troef.

Masterproef

Voor mijn masterproef deed ik onderzoek naar het gebruik van praktijktesten of zogenaamde ‘mystery calls’ in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt in verschillende Europese landen. Omdat ik zelf betrokken ben bij het actieplatform Praktijktesten Nu, was het natuurlijk fijn dat ik me daar tijdens mijn studie nog verder in kon verdiepen. Het onderzoek is me trouwens al van pas gekomen, want toen arbeidsmarktspecialist Jan Denys op Twitter beweerde dat nergens ter wereld overheden ‘mystery calls’ doen om discriminatie op de arbeidsmarkt op te sporen, kon ik hem corrigeren. Rond diezelfde periode verscheen er ook een artikel in De Standaard, waarin naar mijn masterproef werd verwezen. Daar was ik toen wel even trots op.

Hoe ziet mijn werkdag eruit?

Elke dag is anders als stafmedewerkster voor pers en communicatie bij het Minderhedenforum (in 2017, red.). Veel hangt af van de actualiteit. We proberen onze communicatie wel zoveel mogelijk op voorhand te plannen, maar we moeten ook vaak reageren op onverwachte gebeurtenissen. Dan moet je plots journalisten te woord staan of snel een persbericht opstellen. Al de rest moet dan even wijken. Maar als ik dan toch een doorsnee werkdag moet beschrijven, dan zou ik zeggen dat ik meestal start met het doornemen van de kranten, nieuwssites en social media. Ik gebruik vooral Twitter om op de hoogte te blijven van de actualiteit; daar zie ik het nieuws vaak eerst verschijnen. Verder kan ik binnen het Minderhedenforum mee de communicatiestrategie uitdenken en campagnes uitwerken, en ben ik mee verantwoordelijk voor de communicatie via onze nieuwsbrief, de website en op social media. Voorlopig gaat dat laatste nog vooral via Facebook, maar in de toekomst willen we ook Twitter en Instagram actiever gebruiken in onze communicatie.

Van het studentenleven naar de arbeidsmarkt 

Voor mij was de stap niet zo groot, maar dat komt ook omdat deze job sterk aanleunt bij wat ik in mijn vrije tijd al jaren doe. Door mijn vele engagementen had ik al een groot netwerk opgebouwd en dat heeft mij zeker geholpen. Maar ik besef al te goed dat het vinden van die eerste job niet altijd en niet voor iedereen even vlot verloopt.

Bedankt Jihad Van Puymbroeck en Steve Paulussen voor dit stuk. 

meer verhalen van onze studenten