Oud-student politieke communicatie Joy Verstichele
Coördinator Vlaams Huurdersplatform. Dit interview dateert van juni 2018.
Verwachtingen
Na mijn master sociologie aan de UGent had ik een brede kennis opgebouwd over hoe mensen samenleven. Vooral de rol van het beleid in die samenleving interesseerde me heel erg. In de master politieke communicatie hoopte ik antwoorden te vinden over hoe dit beleid tot stand komt en wat de rol van de media, de publieke opinie en politici daarin is. Daarnaast was het voor mij belangrijk om stage te kunnen lopen en dus niet enkel kennis te vergaren, maar ook aan de slag te kunnen in de praktijk.
Wat heb ik geleerd?
Tijdens de master leerde ik enerzijds hoe politieke boodschappen tot stand komen en anderzijds hoe die best kunnen worden gebracht. Daarnaast leerde ik steeds kritisch te kijken naar standpunten, ook die van jezelf. Vooral mijn stage bij Kifkif vzw was een voltreffer omdat ik er intensief kon bezig zijn met een maatschappelijk thema dat me erg boeit.
Masterproef
Mijn masterproef beschreef de manier waarop etnisch-culturele identiteiten worden weergegeven in kinderprogramma’s. Ik analyseerde zelf heel wat afleveringen van verschillende programma's van zowel de openbare als de commerciële omroep. Daarnaast interviewde ik verschillende actoren (scenaristen, producers, de minister van media, ...) en analyseerde ik de beheersovereenkomsten van de VRT. Ik stelde vast dat er heel weinig etnisch-culturele identiteit in onze kinderprogramma's zichtbaar was. Wanneer dit toch het geval was, werd die identiteit meestal genegeerd. Indien het toch, impliciet of expliciet, werd benoemd, was dit veruit in de meeste gevallen op een negatieve en stereotyperende manier. Ook kwam ik tot de conclusie dat de beleidsaandacht hiervoor wel groeide, maar dat er nog veel werk aan de winkel was.
Na de master
Ik ben nu coördinator van het Vlaams Huurdersplatform, een middenveldorganisatie die de werking van de Vlaamse Huurdersbonden ondersteunt. We brengen ook actieve sociale huurders en huurdersgroepen samen onder de vlag van VIVAS. Daarnaast behartigen we ook de belangen van de Vlaamse huurders, met een extra focus op de meest kwetsbare huurders.
Ik had het geluk dat ik terecht kon bij het professioneel netwerk dat ik tijdens mijn studententijd had opgebouwd. Aansluitend op deze opleiding kon ik een kort project bij Kifkif uitvoeren. Daarna werd ik al snel coördinator van het sociaal verhuurkantoor in Waregem, waar ik voorheen al vakantiejobs deed en tijdens mijn studies ook al een dag per week aan de slag was
Eén van mijn belangrijkste taken is om de onzichtbare en onrechtvaardige verhalen van huurders aan te brengen bij beleid en publieke opinie. Op die manier willen we onze impact verhogen zodat er effectief beleid wordt gevoerd om het grondrecht op wonen voor iedereen in de praktijk te brengen. Aangezien ik nu dus zelf ijver voor een beleid dat iedereen toelaat om betaalbaar, kwaliteitsvol en met woonzekerheid te wonen, komt het goed van pas dat ik beter weet hoe het samenspel tussen politiek, belangenorganisaties, media en publieke opinie werkt.
Bedankt Joy Verstichele en Philippe De Vries voor dit stuk.