Jouw toekomst

Waar zien wij je binnenkort?

Met een master in de rechten zijn de mogelijkheden eindeloos. Advocaat, rechter of notaris ligt voor de hand. Ongeveer 40% van onze oud-studenten begint in zo'n togaberoep, maar ook een job in een bedrijf, bij de overheid, in onderzoek of in het onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Onderstaande grafiek toont waar onze pas afgestudeerde juristen starten.

Grafiek: waar starten afgestudeerde juristen?

Advocatuur

De advocatuur is natuurlijk populair. Wil jij ook advocaat worden? Dit is wat je moet doen:

  • Je sluit je aan bij de balie en volgt een stage van 3 jaar bij een advocaat of advocatenkantoor. Je werkt aan je eigen dossiers, maar onder toezicht van een stagemeester.
  • Je legt een examen af om je bekwaamheidsattest te krijgen.

Als advocaat ben je zelfstandige, in een eigen kantoor of in associatie met andere advocaten. Ook bij de internationale advocatenbureaus in België werken oud-studenten.

Magistratuur

Ook als je magistraat wil worden bij een rechtbank of gerechtshof start je als stagiair. Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen:

  • Je hebt minstens een jaar stage aan de balie of een andere juridische functie achter de rug.
  • Je slaagt voor het vergelijkend toelatingsexamen dat elk jaar wordt georganiseerd.

De stage duurt 3 jaar als je rechter wil worden en 18 maanden als je het openbaar ministerie wil vertegenwoordigen.

Notariaat

Wil jij later notaris worden? Dan moet je eerst tot kandidaat-notaris benoemd worden. Je moet daarvoor voldoen aan deze voorwaarden:

  • Je volgt na je opleiding rechten een master in het notariaat (1 jaar).
  • Je doet een stage van 3 jaar in een notariskantoor.
  • Je slaagt in een vergelijkend examen.

Goed om te weten: elk jaar worden er maar een beperkt aantal kandidaat-notarissen toegelaten.

Om echt notaris te worden moet je vervolgens benoemd worden tot notaris-titularis op een vacante plaats of associëren met een notaris-titularis.

Privésector

Een kwart van de afgestudeerden begint bij een bedrijf, maar na verloop van jaren is de helft van alle juristen er aan het werk. Je hebt heel veel mogelijkheden in het bedrijfsleven:

  • In de juridische sfeer kan je bijvoorbeeld juridisch adviseur of fiscaal raadgever worden. Het beroep van bedrijfsjurist is net als advocaat wettelijk erkend. Je moet je daarvoor aansluiten bij het Instituut voor Bedrijfsjuristen (IBJ).
  • In administratieve, commerciële en organisatorische jobs zijn er ook heel wat juristen aan het werk. Bijvoorbeeld bij personeelsdiensten, directiesecretariaten, in public relations en marketing en in het management.

Overheid

Bij de overheid kan je onder meer aan de slag:

  • bij lokale besturen zoals gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s
  • bij de Vlaamse of federale overheid
  • in internationale organisaties, van de Europese Commissie tot de Verenigde Naties
  • in de diplomatie

Of wat dacht je van de politiek? Vele ministers en parlementsleden hebben een rechtendiploma.

Onderzoek en onderwijs

Ligt wetenschappelijk onderzoek jou? Dan kan je na je master doctoreren. Het is de start van een academische carrière als onderzoeker en/of docent.

Je kan al vroeger kennismaken met het wetenschappelijk onderzoek door in je eerste masterjaar het statuut van aspirant-onderzoeker aan te vragen. Je draait mee in een onderzoeksgroep van de Faculteit Rechten en geraakt op die manier vertrouwd met de taken van assistenten en onderzoekers.

Als je wil lesgeven in het secundair onderwijs volg je een educatieve master in de maatschappijwetenschappen. Dat kan na de master in de rechten, maar ook al meteen na de bachelor.