Stage tijdens de bachelor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

In de derde bachelor ga je als student revaki voor het eerst op klinische stage. Gedurende 6 weken word je uitgestuurd naar één van onze vaste stageplaatsen. Het stagenetwerk van de opleiding bevat een divers aanbod zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, woonzorgcentra, zelfstandige praktijken en scholen verspreid over de provincie Antwerpen en ook daarbuiten. Onder supervisie van een stagementor en in nauw contact met de UAntwerpen-stageverantwoordelijke zet je zo je eerste stappen in het klinische werkveld.

Emma Moons deed stage in een kinesistenpraktijk

Emma liep stage in de kinesistenpraktijk TineCare in Sinaai. Emma: “Ik werkte in een klein team, waardoor ik de kans kreeg om veel verschillende taken uit te voeren. Een groot deel van de tijd stond ik in de kinesistenpraktijk, waar ik manuele technieken en oefeningen uitvoerde en meekeek wanneer er een complexe behandeling plaatsvond. Onze praktijk ging ook op huisbezoek bij patiënten en we hadden een kleine kinesistenpraktijk in een woonresidentie waar ouderen woonden. Ook daar mocht ik in het begin massages en oefeningen uitvoeren, en na een tijd zelfs alleen langsgaan om patiënten te behandelen.”

Ik kreeg de kans om verschillende taken uit te voeren.
- Emma

De stage vindt plaats in het derde bachelorjaar. “Precies op het juiste moment”, aldus Emma. “Na drie jaar heb je namelijk genoeg essentiële voorkennis om de stage goed uit te voeren. Toch heb ik nog altijd enorm veel bijgeleerd: ik leerde werken met andere apparatuur en oefeningen, en heb een beter inzicht in patiënten gekregen. Een fantastische ervaring!”

Lana Dockx liep stage in een woonzorgcentrum

Voor haar stage liep Lana zes weken mee met de kinesitherapeuten in het woonzorgcentrum Sint Bavo in Wilrijk. “Veel bewoners van woonzorgcentra kunnen niet meer zelfstandig actief bewegen: zwaardere mensen, demente mensen … Aan de kinesitherapeut om actieve therapie toe te passen, want het is belangrijk dat de ouderen gestimuleerd worden om te blijven bewegen. Wij zetten de mensen op een fiets of tussen looprekken. Naast die actieve therapie hielp ik ook mee met de behandelingen. In het begin observeerde ik meer, maar na een tijdje mocht ik zelfstandig patiënten behandelen.”

Ik heb dingen geleerd die ik onmogelijk uit de theorie alleen zou kunnen halen.
-Lana

“Ik had enorm veel geluk met mijn begeleiders”, zegt Lana. “Over de leeftijdsgroep van ouderen wist ik nog niet veel, maar dat was geen probleem voor hen. Ze legden mij alles uit. Op het einde van mijn stage wist ik hoe je mensen moest behandelen die cognitieve problemen hebben – iets dat ik onmogelijk uit de theorie alleen zou kunnen halen.”