Getuigenissen van alumni
Waar werken onze afgestudeerde SEW'ers?
Als je afstudeert met een diploma sociaal-economische wetenschappen, word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerde SEW'ers over hun professionele carrière.
Kamal Kharmach vindt SEW "een van de beste opleidingen aan de universiteit"
Kamal Kharmach is een duivel-doet-al. Het brede publiek kent hem als de grappige 'knuffelmarokkaan', maar naast stand-upcomedian is hij ook presentator, consultant, ondernemer, docent én alumnus van UAntwerpen. Kamal studeerde immers sociaal-economische wetenschappen (SEW), werd assistent onder economieprof Jan Bouckaert, maar moest zijn doctoraat in de economie aan de wilgen hangen toen de VRT hem wegplukte voor televisieoptredens.
Eigenlijk wilde Kamal in eerste instantie filosofie studeren. "Maar dat mocht niet van mijn vader. Daar zou ik nooit werk in kunnen vinden volgens hem. Ik was van kinds af gefascineerd door economie, maar in een klassieke bedrijfskundige context zag ik me niet werken. Toen ik het aanbod van SEW las, was ik meteen verkocht: exact wat ik wilde. Ik hou ervan om een generalist te zijn in plaats van een specialist.
SEW als ideale go-between
Ik vind SEW echt een van de beste richtingen aan de universiteit. Ze belichaamt voor mij het potentieel van een academicus, namelijk breed opgeleid en multi-inzetbaar, de ideale go-between. We leerden het ene college over harde bedrijfskunde en het andere college over de institutionele drempels die tot sociale armoede leiden. Dat multidisciplinaire karakter van de opleiding heeft me echt al superhard geholpen. Zo ben ik bijvoorbeeld in staat met alle mogelijke stakeholders rond de tafel te gaan zitten en hun denkpatronen te begrijpen. Ik leerde ook perfect kwantitatieve data te analyseren en te interpreteren."
Humor als strategie
"Humor en ondernemerschap hebben veel met elkaar te maken", vindt Kamal. "Dat zijn geen twee verschillende werelden. Humor verschilt in niets van een goede marketingstrategie. De essentie van marketing én humor is een bepaalde emotie afdwingen bij een erg diverse groep mensen. Je moet je doelgroep dus erg goed kennen. Humoristen zijn heel goede marketeers."
"Wat ik écht wil, is maatschappelijke verandering, de samenleving verbeteren, maar dan op mijn niveau, hé. Ik zie comedy eerder als een middel dan als een doel. Ik ben geen komiek voor mezelf. Ik heb een groter plan en grotere idealen. Ik wil Vlaanderen beter achterlaten dan ik het gevonden heb. Ik zou het jammer vinden, mocht ik op het einde van de rit zeggen: 'Ik heb aandacht gehad en wat geld verdiend, ça va wel.' De essentie van het leven is relaties, met familie, vrienden én de wereld. Ik wil iets doen waarvan ik zeker weet dat ik mensen heb kunnen helpen en ondersteunen, en enigszins het verschil heb kunnen maken. Ik wil geen steentjes, maar blokken verleggen."
Sara bedacht Route 2030 terwijl ze fietste door Zuid-Amerika
In 2014 behaalde Sara Vermeulen haar diploma in sociaal-economische wetenschappen. Na haar masteropleiding besloot ze om samen met haar vriend door Zuid-Amerika te trekken. Al fietsend kwamen ze op het idee om Route 2030 op te richten.
Sindsdien is Sara Sustainability Coach, al hoopt ze dat haar job overbodig zal zijn tegen 2030. “Ik realiseerde me dat ik niet dagelijks naar mijn werk wou gaan zonder een verschil te maken. Zeker terwijl er zoveel te doen is rond duurzaamheid en nog zoveel gedaan moet worden. Bedrijven hebben bovendien veel macht. Als we hen kunnen verduurzamen, kunnen we op veel realiseren.”
Na hun reis werkten Sara en haar vriend een business model uit, spraken ze hun netwerk en boekhouder aan, lanceerden ze een website en zo ging de bal aan het rollen. Hun missie: bedrijven transformeren om een duurzamere en betere wereld in gang te zetten.
“Veel mensen vinden het moeilijk om de stap naar ondernemen te zetten. Het makkelijkste is om bij je huidige job te blijven, zeker als je daar financiële zekerheid hebt. Maar velen hebben net goede ideeën die de basis kunnen vormen voor succesvolle ondernemingen. Als je schrik hebt om je plannen te lanceren, kan het helpen om alles op te splitsen in kleine stapjes. Twaalf kleine stappen lijken opeens al veel haalbaarder dan drie grote stappen.”
Sofie Gutermann is People & Talent Specialist bij Crelan
Tijdens mijn Master sociaal-economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, raakte ik gefascineerd door vragen als: "hoe kan je een organisatie gezond en winstgevend maken en er tegelijkertijd voor zorgen dat het personeel zich goed en betrokken voelt?" Ik realiseerde me al snel dat ik een brug wou slaan tussen mensen en organisaties. Dus, na het behalen van mijn diploma aan de UAntwerpen, besloot ik een Master in Human Resources Management te volgen aan de Antwerp Management School.
Persoonlijk ontwikkelingstraject
Ik werd geselecteerd voor het Young Potential Programma in HR bij Crelan Bank. Gedurende 24 maanden liep ik stage bij drie verschillende HR afdelingen. Op dit moment werk ik binnen de afdeling L&D, waar ik verantwoordelijk ben voor verschillende projecten zoals het maken van een leertraject, het analyseren van data over leeractiviteiten, etc. Daarnaast ben ik ook betrokken bij verschillende performance en change management projecten.
Ik werk graag bij Crelan omdat ik het gevoel heb echt iets te betekenen in de organisatie. Als ik kijk naar mijn persoonlijk ontwikkelingstraject, ben ik enorm gegroeid. Ik heb mijn leiderschapsstijl ontwikkeld en ben me bewust geworden van wie ik ben en wat ik wil.
Lees het volledige interview op de blog van Antwerp Management School.
Salah werkt als Consultant bij Deloitte
Laura werkt als projectleider bij de RSZ
Arne Lahcen werkt bij het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA)
Arne Lahcen (alumnus sociaal-economische wetenschappen 2010) werkt sinds 2016 als kabinetsmedewerker bij het Europees Ruimtevaartagentschap (European Space Agency of ESA). ESA is actief op verschillende domeinen binnen de ruimtevaart zoals het ontwikkelen van draagraketten, exploratie van het zonnestelsel en bemande ruimtevaart, telecommunicatie, satellietnavigatie, enz.
Na zijn middelbare studies zocht Arne een brede opleiding met maatschappelijke relevantie. Daarom koos hij voor de bacheloropleiding sociaal-economische wetenschappen (UAntwerpen). “Dat is een goede keuze geweest. De opleiding focust op interdisciplinaire maatschappelijke uitdagingen en geeft studenten de keuze om zich te verdiepen in hun interessegebieden." Daarna volgde Arne nog een Advanced Master in Space Studies. “Als kind was ik al geïnteresseerd in ruimtevaart. De combinatie van deze twee uiteenlopende opleidingen heeft het verdere verloop van mijn professionele carrière bepaald.”
Ruimtevaart en aardobservatie
"De ruimtevaartsector is een kleine wereld. Aangezien ik absoluut in de die sector aan de slag wilde, heb ik me er echt binnen gewerkt. Ik begon mijn carrière als stagiair in een kleine denktank rond ruimtevaartbeleid (ESPI) in Wenen. Enkele jaren later is het mij gelukt om aan de slag te gaan bij ESA, de centrale Europese speler in de ruimtevaart. Daar werk ik nu in het domein van aardobservatie: het observeren van onze planeet en al haar veranderingen vanuit de ruimte. Dit omvat thema’s zoals klimaatverandering en de menselijke impact op onze planeet.
Op budgettair vlak is aardobservatie het grootste programma binnen ESA. ESA heeft verschillende sites in haar lidstaten en ESRIN – de site waar ik gebaseerd ben – bevindt zich in Italië, net buiten Rome. Het kabinet waarbinnen ik werk ondersteunt de directeur van het aardobservatie programma. Dit maakt ons takenpakket zeer veelzijdig, gaande van het voorbereiden van briefings en brainstormen rond strategische beslissingen tot de dagelijkse coördinatie met de departementen binnen het programma en ESA als geheel.
ESA is een organisatie met een sterke STEM-focus, wat maakt dat er vooral ingenieurs en wetenschappers werken. Mijn achtergrond in de sociaal-economische wetenschappen stelt mij in staat om een ander perspectief te brengen in mijn werkomgeving. Bovendien is de meertaligheid die ons als Belgen typeert een zeer sterke plus in een internationale werkomgeving zoals de onze."
Roel Dom, econoom bij de Beleidscel van de Vice-eersteminister en Minister
“Ze zeggen dat SEW’ers moeilijk kunnen kiezen, in mijn geval klopte dat”
Abdel Bouddount is HR Business Partner bij Mediahuis
Abdel Bouddount werkt als HR Business Partner bij Mediahuis, het mediabedrijf achter kranten als De Standaard en Gazet van Antwerpen. Hij maakt er deel uit van het HR Management Team en volgt een aantal afdelingen op, waaronder Marketing, Finance, ICT, etc. De diverse functie omvat instroom, doorstroom en uitstroom, aanwervingen, exits, promoties en evaluaties.
In 2010 studeerde Abdel af in de sociaal-economische wetenschappen. “Ik koos voor SEW omdat zowel politiek, als sociologie, als economie mij interesseerden. Ik vond het fijn dat je je zelf je eigen accenten kan leggen ik koos zelf bijvoorbeeld de major Arbeidseconomie. Ook de UAntwerpen als onderwijsinstelling steunt je in je zoektocht naar vrijheid en zelfstandigheid.“
Overal thuis als SEW’er
“De instelling draagt diversiteit hoog in het vaandel. Ik zetelde mee in een studentenvereniging die zich inzette voor kansarmen en migratiejongeren. Daarin werden we steeds goed ondersteund. De diversiteit reflecteerde ook in de verscheidenheid aan mensen die ik leerde kennen. Als je SEW studeert, volg je lessen met studenten van sociale wetenschappen, TEW,… Kortom, je voelt je overal een beetje thuis.”
Na zijn studies startte Abdel bij Robert Half, waar hij financiële profielen rekruteerde. “Externe rekrutering is vaak 80% sales en 20% rekrutering. Na 4 jaar wou ik voor een bredere HR functie gaan en volgde ik een korte loopbaanbegeleiding. De volgende logische stap was om als HR project consultant aan de slag te gaan. Op die manier kon ik bij verschillende bedrijven projecten opnemen en ervaring opdoen. Het eerste project was voor Mediahuis. Drie jaar later kwam er bij hen een opportuniteit die ik niet kon laten liggen.”