Jobmogelijkheden na de opleiding taal- en letterkunde
In 2022 heeft 95% van alle alumni taal- en letterkunde in Vlaanderen binnen een jaar werk gevonden, zo blijkt uit cijfers van VDAB. Een masterdiploma in de taal- en letterkunde leidt naar jobs waarin je taalgevoel en liefde voor cultuur elke dag van pas komen. Zo'n een op vijf van onze oud-studenten werkt in de media en communicatie. Een bijna even groot deel maakt in het onderwijs het verschil.
Alumni getuigen over hoe zij werk vonden
In welke sectoren kom je terecht?
Media
Televisie en radio, film, geschreven pers, uitgeverijen… Het kan allemaal! Pik je al graag wat werkervaring op bij bijvoorbeeld VRT, Gazet van Antwerpen of een literaire uitgeverij, dan kan je er in de master stage lopen.
Communicatie
Bedrijfscommunicatie, public relations, copywriting, vertalen... Jouw fijngevoeligheid voor taal en teksten komt goed van pas in de communicatiesector.
Cultuur
Theater, cinema's, bibliotheken, musea, cultuurcentra, cultuurbeleid bij de overheid… In de bachelorstage TFL kan je werkervaring opdoen bij o.a. Operaballet Vlaanderen, Toneelhuis en het filmfestival MOOOV.
Onderwijs
Na de educatieve master kan je lesgeven in de tweede en derde graad secundair onderwijs of aan volwassenen. Zo kan je Nederlands aan anderstaligen geven als je Nederlandse taal- en letterkunde hebt gevolgd.
Onderzoek
Na de master kan je doctoreren in de (digitale) taalkunde of literatuur. Houd zeker de vacatures aan UAntwerpen in de gaten!
Bedrijfsleven
Marketing, diplomatie, human resources, bankensector, IT, klantenservice... Onze alumni komen regelmatig op onverwachte plaatsen terecht.
Welke jobs kan je doen met een diploma taal- en letterkunde?
- Redacteur
- (Toneel)schrijver
- Bioscoopverantwoordelijke
- Film- of televisieproducent
- Communicatiespecialist
- Journalist
- Uitgever
- Leraar talen via de educatieve master
- Literair of taalkundig onderzoeker
- Beleidsadviseur cultuur
- Eigenaar van een boekenwinkel
- ...