Wat mag ik verwachten?
De studie van theater, film en literatuur: afgekort TFL
Ben je gefascineerd door de wereld van theater, film en literatuur? Onze opleiding biedt een unieke kans om deze kunstvormen te doorgronden. Je krijgt inzicht in een breed gamma aan kunstpraktijken en je leert deze in verband te brengen met hun cultuurhistorische, sociaal-politieke en maatschappelijke context.
Docenten en studenten TFL verkennen de theorievorming altijd in dialoog met de artistieke praktijk. We bezoeken samen filmfestivals, theater- en dansvoorstellingen, nodigen kunstenaars uit om over hun werk te vertellen en organiseren filmscreenings. Hoorcolleges, presentaties, creatieve opdrachten en interactieve seminaries typeren de lessen.
Een bijzondere troef is dat je de kans krijgt om in je laatste jaar een stage te doen in het professionele literatuur-, film- en podiumkunstenlandschap. Zo kan je proeven van een job die bij je past. Bovendien vergemakkelijkt dit aantoonbaar de weg naar de arbeidsmarkt. Studenten schrijven bijvoorbeeld als journalist bij De Standaard, staan in voor programmatie bij culturele centra, gaan aan de slag bij bioscoop zoals Lumière of werken mee aan voorstellingen bij KVS.
Hedendaags en historisch
In het eerste jaar leggen we een historische basis om die vervolgens in dialoog te brengen met recente ontwikkelingen binnen literatuur, film en podiumkunsten. Je raakt vertrouwd met de geschiedenis van de film (van stille film en Hollywood tot auteurscinema) en van het theater (van mysteriespelen en Japans theater tot postdramatisch theater). We duiken ook in archieven waarin de geschiedenis van theater, film en dans tastbaar wordt en maken de brug tussen vroeger en vandaag. Klassieke Hollywoodgenres zoals de film noir, western of musical hebben straks geen geheimen meer voor jou. Een student TFL weet daarom in het nieuwe ook altijd het oude te herkennen.
Ontwikkel een eigen kijk
In opleidingsonderdelen zoals "Performance Analysis" en "Filmanalyse" bestudeer je vanaf het tweede jaar theatervoorstellingen en films op vlak van beeldtaal, acteerwerk en narratief. Je ontleedt de verschillende bouwstenen van cinema (montage, mise-en-scène, fotografie/belichting, geluid) en theater (ruimte, lichaam, scenografie) om zicht te krijgen op hun historische evolutie en de (a)typische stijlkeuzes van theatermakers of cineasten. Zo ontwikkel je een eigen kijk op theater en film die je ook helder weet te verwoorden.
Flexibel profiel
We onderzoeken de eigenheid van theater, film, en literatuur maar bekijken tevens de diverse manieren waarop ze elkaar raken en beïnvloeden. Daarnaast brengen we de ontwikkelingen in dans, beeldende kunst, poëzie en nieuwe media mee in kaart. Studenten dompelen zich onder in virtual reality tijdens de lessen “Cultuur van de moderniteit”, waar we ook de link maken met de 19de eeuw, een periode die bekendstaat omwille van zijn bijzondere kruisbestuivingen tussen kunst, wetenschap en maatschappij
Kunst staat overigens nooit los van de tijd waarin ze gemaakt wordt. Daarom hebben we oog voor de culturele en maatschappelijke context waarin podiumkunstenaars, cineasten en schrijvers werken en de bredere relatie tussen woord en beeld in onze gedigitaliseerde, hoogtechnologische samenleving. Een TFL-student omarmt de veelzijdigheid van de kunsten en is iemand die graag over de grenzen van artistieke en theoretische disciplines heen denkt.
Het brede gamma aan kunstvormen en onderwerpen zorgt ervoor dat de bachelor TFL een ideale voorbereiding is op de Master Theater- en Filmwetenschap, waar je je verder specialiseert in deze domeinen. Tegelijk heb je voldoende vaardigheden verworven om ook andere richtingen te kiezen uit het brede aanbod aan masteropleidingen binnen Taal- en Letterkunde, zoals literatuur- of taalwetenschap, digitale tekstanalyse, of de educatieve master (met het oog op een job in het onderwijs).
Creatief op de campus
Naast je studie nog zin in een artistieke uitlaatklep? Het campusleven op de UAntwerpen bruist naast onderwijs ook van het creatieve vrijetijdsleven. Ontdek de verschillende cultuurverenigingen om je passie voor kunst en expressie te beleven met, voor en door medestudenten! Wie na de bachelor voor de Master Theater- en Filmwetenschap kiest, kan deze lijn doortrekken in de workshop "Scenische Praktijk", waar je naar een toonmoment toewerkt en kan proeven van theater maken.