Over de master veiligheidswetenschappen
Dit mag je verwachten
- Een boeiend studieprogramma
- 1 jaar voltijds studeren (60 studiepunten)
- In het Nederlands (met een beperkt aantal opleidingsonderdelen in het Engels)
- Op de Stadscampus in hartje Antwerpen (en voor enkele colleges ook op Campus Groenenborger of Campus Drie Eiken in de groene zuidrand)
Veiligheid is een actueel thema. In het nieuws zie je het overal opduiken. Denk bijvoorbeeld aan cyberaanvallen, een virus dat uitbreekt, industriële sites die beveiligd worden met drones, en burn-outs op de werkvloer. Je merkt ook meteen: veiligheid is een heel breed thema. En wat je ziet in het nieuws is maar het topje van de ijsberg. De meeste veiligheidsacties zijn onzichtbaar, want ze zijn net genomen om problemen te voorkomen.
Onze samenleving en onze bedrijven hebben nood aan goed opgeleide mensen met een brede kennis van veiligheid. Zo'n generalist in veiligheid is voorbereid op mogelijke risico's. En kan snel in actie schieten, om een situatie zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Door de juiste instanties samen te brengen bijvoorbeeld. Of door via crisiscommunicatie de juiste boodschappen de wereld in te sturen.
- Zoek jij een opleiding waarin de diverse domeinen van veiligheid aan bod komen?
- Ben je bereid om vanuit verschillende disciplines (recht, criminologie, ingenieurswetenschappen, economie…) naar veiligheid te kijken?
- Wil je de theoretische inzichten meteen ook koppelen aan de dagelijkse praktijk?
Dan is deze opleiding ongetwijfeld iets voor jou.
De vernieuwde master veiligheidswetenschappen
In deze master worden de opleidingsonderdelen geclusterd volgens een basisleerlijn “risico- en crisisbeheer”, een leerlijn met specifieke focus op“safety” en één op “security”, aangevuld met verdere specialisatie via de masterproef en de keuze-opleidingsonderdelen. Je maakt kennis met verschillende domeinen van veiligheid en komt daarbij al snel in contact met het reële werkveld. Je krijgt inzicht in de enorme verscheidenheid van veiligheid: arbeidsongevallen of burn-out op de werkvloer, gevaarlijke stoffen in de industrie, radicalisering bij bepaalde groepen in de samenleving …
In de opleiding worden deze safety- en security-domeinen bestudeerd vanuit meerdere disciplines, zoals ingenieurswetenschappen, recht, criminologie of sociologie. Ook in de samenstelling van het docentenkorps en in de studentengroep kom je de verschillende disciplines tegen. Door interactie en oefening ontdek je de kracht van deze interdisciplinariteit, die je blik op veiligheid verruimt en je leert omgaan met de complexiteit ervan.
Onze samenleving heeft experten nodig met een brede kennis van veiligheid, die vanuit verschillende invalshoeken een veiligheidsthema kunnen analyseren. Zo’n expert moet bijvoorbeeld bij een crisis aan tafel kunnen zitten met de directeur van een multinational en een team van afdelingshoofden om snel tot actie te komen. Of je werkt voor een overheid en moet veiligheidsscenario’s uittekenen in samenwerking met gespecialiseerde diensten. Je wordt opgeleid tot een generalist die naar het brede veiligheidsdomein kijkt. Dit is een uniek profiel waarin veel werkgevers interesse hebben.
De opleiding biedt je inzicht in de verschillende domeinen van veiligheid en de recente ontwikkelingen daaromtrent. Maar het gaat verder dan dat. Je ontwikkelt ook onderzoeksvaardigheden. Je verzamelt en verwerkt informatie en voert een zelfstandig onderzoek uit. Daarnaast word je uitgedaagd om theoretische inzichten te vertalen naar de beleidspraktijk evenals om op basis van de praktijk theoretische kaders in vraag te stellen.
Gekoppeld aan de praktijk
Maar het gaat verder dan theoretische inzichten. Je wordt uitgedaagd om deze inzichten meteen ook te vertalen naar de praktijk.
- Via casestudies brengen docenten en gastsprekers het werkveld tot in de aula.
- Je bezoekt bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren.
En omdat het veiligheidsdomein niet stilstaat, ontwikkel je ook de nodige onderzoeksvaardigheden, zodat je ook voorbereid bent op de uitdagingen van de toekomst. Voor je masterproef voer je zelfstandig een interdisciplinair onderzoek uit, waarin je je bijvoorbeeld buigt over het gedrag van medewerkers ten aanzien van een informatiebeveiligingsbeleid, burnouts op de werkvloer of radicalisering van bepaalde groepen in de samenleving.
Er klaar voor?
Lees de toelatingsvoorwaarden en ontdek of je met jouw vooropleiding rechtstreeks of na een schakelprogramma mag inschrijven voor de master in de veiligheidswetenschappen.
De opleiding is binnen de Universiteit Antwerpen:
- Administratief gelinkt aan Faculteit Sociale Wetenschappen
- Inhoudelijk gestut door het Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IMDO)