Geschiedenis van de master veiligheidswetenschappen
2011
Het netwerk Verbonden in Veiligheid ziet het levenslicht. Het netwerk ontstaat op intitiatief van het Benelux Secretariaat-Generaal, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Antwerpen en Noord-Brabant. Het netwerk brengt in 2011 een tiental Belgische en Nederlandse partners uit de private en publieke sector samen om na te denken over de vernieuwing van het veiligheidsonderwijs.
Een van de doelstellingen? Nieuwe opleidingen in veiligheidswetenschappen oprichten. De Universiteit Antwerpen engageert zich om (een schakelprogramma en) een academische master in de veiligheidswetenschappen te ontwikkelen. AP Hogeschool en Avans Hogeschool zetten in op een professionele bachelor integrale veiligheid.
De opleidingen kunnen uiteraard niet zonder de expertise en de steun van het bedrijfsleven. Volgende partners denken mee en vertalen de noden en behoeften van hun organisaties en achterban:
- VOKA – Kamer van Koophandel Antwerpen/Waasland
- Kamer van Koophandel Zuidwest Nederland
- Provinciaal Veiligheidsinstituut
- Provincie Antwerpen
- Stad Antwerpen
- Gemeentelijk Havenbedrijf
In 2020 maken reeds een 200-tal Belgische en Nederlandse organisaties deel uit van het netwerk.
2012
De Universiteit Antwerpen verwelkomt een eerste lichting (schakel)studenten. In 2013 gaan ook de eerste masterstudenten van start.
2014
De Leerstoel Vandeputte wordt ingericht. Het is de eerste door een particulier gefinancierde leerstoel in Antwerpen. Voor een periode van vier jaar wordt onderzoek verricht naar de ontwikkeling van een veiligheidsinstrument om de kwaliteit van verschillende domeinen, die de veiligheidscultuur in een organisatie uitmaken, te evalueren en te verbeteren. Het wetenschappelijk onderzoek in de veiligheidswetenschappen krijgt door deze leerstoel een stevige duw in de rug.
2020
De masteropleiding wordt grondig hervormd en opnieuw gelanceerd met een herwerkt curriculum. Het unieke karakter (integrale en interdisciplinaire benadering) blijft behouden, maar de opleiding wordt teruggebracht van 120 naar 60 studiepunten. Dit maakt het voor studenten mogelijk om na één jaar af te studeren.
In de pers
"The added value of multidisciplinary educated Safety Scientists" (pdf), FPC Risk Newsletter - March 2016
"Eerste masters veiligheidswetenschappen studeren af" (jpg), Het Laatste Nieuws - september 2015
Persbericht UAntwerpen: Eerste masters veiligheidswetenschappen studeren af (pdf)
"Antwerpenaar investeert in academische veiligheidsonderzoek" (pdf), Tijdschrift voor bedrijfs -en verzekeringsgeneeskunde - maart 2015
"Privé betaalt voor doctoraat" (pdf), Gazet van Antwerpen - september 2014
"Veiligheid betekent goede risico's nemen" (pdf), Tijdschrift voor bedrijfs -en verzekeringsgeneeskunde - mei 2014
"Veiligheid vraagt om integrale aanpak", Het Nieuwsblad - maart 2013
"Nieuwe master veiligheidswetenschappen wordt gesponsord", ATV - september 2012
"Voor al wie houdt van risico's en graag bijdraagt aan een duurzame veiligheidscultuur" (pdf), Private Veiligheid - oktober 2013