Kwaliteitszorg en cijfers

Kwaliteitszorg

Aan de Universiteit Antwerpen dragen we zorg voor de kwaliteit van onze opleidingen. Elke opleiding doorloopt een kwaliteitszorgcyclus van zes jaar.

In jaar 3 wordt de balans opgemaakt van de kwaliteitszorg van de opleiding tijdens de interne procesbewaking en –sturing. In het voorjaar van 2018 vond dit plaats voor de master in de veiligheidswetenschappen.

Jaar 6 sluit de cyclus af met een peer review. De opleiding reflecteert op zichzelf en gaat in gesprek met interne en externe experten en een onafhankelijke student. Op 14 en 15 november 2023 bezocht het peerreviewteam de master in de veiligheidswetenschappen en besliste unaniem het vertrouwen in de opleiding te bevestigen.

Bevindingen van het peerreviewteam

De master veiligheidswetenschappen is een unieke opleiding in Vlaanderen met een interessant en gevarieerd programma dat voorziet in een effectieve behoefte van het werkveld. De opleiding levert breed gevormde en flexibel inzetbare professionals af die vanuit verschillende disciplines kijken naar vraagstukken inzake safety (veiligheid) en security (beveiliging). Studenten komen in contact met het werkveld via gastcolleges, workshops, bedrijfsbezoeken en excursies. O.a. de kleine instroomcohortes met diverse vooropleidingen en zowel met als zonder werkervaring, en de groepsprojecten zorgen voor een hechte studentengemeenschap.

De opleiding heeft een gedreven team van gepassioneerde docenten die met de feedback van studenten de opleiding steeds verder ontwikkelt. Het vernieuwde curriculum vanaf academiejaar 2024-2025 versterkt de opleiding door een duidelijkere profilering, minder versnippering van het curriculum, het beperken van het aantal opleidingsonderdelen met 3 studiepunten, meer specialisatiemogelijkheden door keuzevakken en de mogelijkheid van een beperkte stage. De opleiding blijft de studeerbaarheid monitoren via onderwijsevaluaties en focusgesprekken met studenten en het opvolgen van werk- en evaluatievormen en deadlines voor opdrachten. Het vernieuwde curriculum wendt de opleiding aan om zich nog sterker in de markt te zetten, o.a. via de website, sociale media en diverse infomomenten.

Om studenten beter voor te bereiden op de master stemt de opleiding het schakelprogramma af op de vernieuwde master, bekijkt ze de mogelijkheid om het schakelprogramma te differentiëren naargelang de vooropleiding van de student en onderzoekt ze met de hogescholen of studenten in hun professionele bachelor al een opleidingsonderdeel uit het schakelprogramma kunnen opnemen. Ook de mogelijkheid en wenselijkheid van een voorbereidingsprogramma en een vlottere doorstroom naar het postgraduaat preventieadviseur worden onderzocht.

De opleiding engageert zich om de internationalisering te versterken door masterproeven in het buitenland of bij internationale organisaties te faciliteren, door buitenlandse gastsprekers uit te nodigenof door het aanbieden van YUFE-opleidingsonderdelen.

Lees het volledig publiek rapport

Cijfers

De website ‘opleiding in cijfers’ geeft je meer gedetailleerde informatie over de masteropleiding veiligheidswetenschappen van UAntwerpen.