Master in de wijsbegeerte

De master wijsbegeerte stoomt je klaar voor filosofisch wetenschappelijk onderzoek én maakt je inzetbaar in uiteenlopende sectoren in de maatschappij.

Bekijk het studieprogramma voor een overzicht van alle opleidingsonderdelen.

Lees de toelatingsvoorwaarden en ontdek of je met jouw vooropleiding rechtstreeks of na een voorbereidingsprogramma mag inschrijven voor de masteropleiding.

Focus op verdieping en specialisatie

Je diept de kennis en vaardigheden uit de bacheloropleiding verder uit op basis van interactieve werk- en evaluatievormen, waarin ook teamwerk centraal staat.

  • Je schrijft een masterproef en volgt het bijhorende voortgangsseminarie, waarin je je onderzoek presenteert en bediscussieert met je studiegenoten.
     
  • In een verplicht masterseminarie ga je het filosofisch debat aan over een actuele maatschappelijke problematiek. Het thema verandert elk jaar.
     
  • Je voert twee of drie grondige studies uit. Je hebt daarbij de keuze uit: ethiek, filosofie van de kunst, filosofie van de religie, metafysica en wijsgerige psychologie.
     
  • Tot slot kies je ook drie of twee masterseminaries uit een aanbod, dat elk jaar opnieuw wordt samengesteld.

In plaats van een van de masterseminaries kan je ook deelnemen aan de Antwerp Summer School in Philosophy and Society. Je kan ook toelating aanvragen om een andere zomer- of winterschool of een opleidingsonderdeel uit een andere opleiding in je studieprogramma op te nemen.

Leraar worden

Wil je graag je opleiding wijsbegeerte combineren met een opleiding tot leraar, dan ben je bij de educatieve master aan het juiste adres. Je krijgt in de afstudeerrichting wijsbegeerte de kans om je filosofische kennis en inzichten te verdiepen en tegelijk de link te leggen met het leraarschap.

Een carrière in onderzoek

Voor wie een onderzoekscarrière overweegt, is de InterUniversity Research Master in Philosophy een mogelijke optie.

Je kan je aanmelden:

  • als je je masterdiploma wijsbegeerte met grote of grootste onderscheiding hebt behaald en als je toegelaten wordt, volg je een programma van 60 studiepunten.
     
  • als je je bachelordiploma wijsbegeerte met grootste onderscheiding hebt behaald en als je toegelaten wordt, volg je het volledige programma van 120 studiepunten.