De belangrijkste stap is het ‘gewoon doen’, als je die durft nemen sta je al behoorlijk ver.

Als student industrieel ingenieur (elektromechanica) kwam Matthias Mevis dagelijks in contact met diverse programmeersoftware. Toen hij in contact de gebruiksvriendelijke tool Arduino ontdekte, kwam hij meteen op het idee zijn kennis en passie rond elektromechanica door te geven aan een nieuwe generatie robotbouwers. Met zijn onderneming Robotkamp organiseert hij iedere schoolvakantie actieve kampen waar kinderen van tien tot twaalf jaar een eigen robot leren bouwen, programmeren en verschillende acties leren uitvoeren. 

Wat was je eerste ervaring met ondernemen? 

In mijn eerste jaar aan de universiteit had ik samen met een vriend een foodtruck. Na een tijdje werd het steeds moeilijker dat te combineren met mijn studies en lag het me ook niet zo nauw meer aan het hart. Toen mijn vennoot even later stopte met onze onderneming, besloot ook ik de stekker uit het project te trekken. 

Hoe ben je met Robotkamp gestart? 

Tijdens mijn opleiding kwam ik in contact met een zeer gebruiksvriendelijk besturingsprogramma. Naast mijn studies ben ik ook leiding in de scouts en besefte ik al snel dat mijn volgende onderneming iets met kinderen zou zijn. Zo kwam ik op het idee mijn twee werelden, elektromechanica en kinderen animeren, te combineren tot een nieuw geheel. Deze keer kon ik een onderneming starten die me echt nauw aan mijn hart lag. 

Wat houdt zo’n robotkamp juist in? 

Kinderen die in het zesde leerjaar zitten, kunnen zich in de schoolvakanties inschrijven voor een kamp, waar gedurende één week alles in het teken van robots bouwen staat. Zo steken ze zelf een robot in elkaar, programmeren ze hem en laten ze hem verschillende commando’s uitvoeren. Tussen deze workshops door voorzien we verschillende activiteiten, zowel binnen als buiten. 

Hoe zie je Robotkamp binnen vijf jaar? 

Na mijn studies wil ik honderd procent gaan voor dit project. Zo hoop ik het uit te kunnen breiden naar meerdere locaties en zou ik meerdere kampen in één schoolvakantie willen organiseren. 

Wat is jouw gouden tip voor beginnende student-ondernemers? 

De belangrijkste stap is het ‘gewoon doen’, als je die durft nemen sta je al behoorlijk ver. Toch is het belangrijk iets te zoeken dat goed combineerbaar is met je studies. Als student-ondernemer krijg je voldoende ondersteuning van de universiteit, maar moet je alles wel steeds goed kunnen inplannen. 


Meer informatie over Robotkamp is te vinden op de website https://robotkamp.be