Wat is architectuur?

Johan De Walsche vertelt je er alles over

Een vraag over de opleiding? Contacteer ons


Infodag op 7 september

preview_Sfeerfoto's+21-09-22+CMH+en+CGB+(10).jpg

Tijdens de Infodag op 7 september vertellen docenten en studenten je alle ins en outs over de opleiding en beantwoorden ze je vragen met plezier. Ga ook mee op campustour en snuif alvast de sfeer op van het studentenleven, of volg een live infosessie.

Neem gerust je ouders en vrienden mee en maak er samen een onvergetelijke dag van.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de opleiding? Met een beetje geluk staat je vraag tussen de veelgestelde hieronder en krijg je er meteen antwoord op!

Wat is het verschil met een ingenieuropleiding?

Voor ingenieur-architecten is een minimum bagage van 6 uur wiskunde essentieel. Bij ons ligt meer de nadruk op de maatschappelijke aspecten rond ontwerpen en liggen de technische aspecten in functie van het ontwerp. Bij de ingenieurs zijn deze technische aspecten een studie op zich.

Wat is het verschil met toegepaste architectuur?

Deze professionele bacheloropleiding (hogeschool) focust op de praktische kant van de architectuur en duurt (slechts) drie jaar. Met dit diploma op zak zal je niet als zelfstandig architect aan de slag kunnen, en dus geen eindverantwoordelijkheid dragen bij de realisatie van projecten. Een professioneel bachelordiploma geeft geen toegang tot een masteropleiding. Studenten met dit diploma krijgen wel vrijstellingen in onze bacherloropleiding. Zij kunnen met een schakelprogramma van 84 stp (of anderhalf jaar) een academisch bachelordiploma halen.

Wat is het verschil met interieurarchitectuur?

Het verschil zit hem vooral in de context en de schaal. Voor een architect is de schaal het gebouw in zijn stedelijke of de landschappelijke omgeving. Terwijl een interieurarchitect meestal het interieur van gebouwen of publieke ruimten als vertrekpunt heeft. Architectuur is 5 jaar studeren, interieurarchitectuur 4 jaar. Een architect mag – na inschrijving bij de Orde van Architecten en 2 jaar bijkomende stage - zijn handtekening onder plannen zetten en draagt eindverantwoordelijkheid. De programma’s van de opleidingen lopen momenteel behoorlijk gescheiden, het gebouw wordt wel gedeeld.

Onze faculteit biedt een masteropleiding interieurarchitectuur aan. Die bestaat uit een academische bachelor van drie jaar en een masteropleiding van één jaar.
Hogescholen (o.a. Thomas More) hebben een professionele bachelor interieurvormgeving van drie jaar.

Ik heb nog nooit getekend of ben nog nooit creatief geweest, wat nu?

Tekenen starten we van 0, maar het tempo ligt hoog. Het is zeker niet de bedoeling dat je de top bereikt, maar een creatieve instelling, nieuwsgierigheid en open staan voor nieuwe dingen zijn een must. We merken soms bij onze studenten dat ze bijvoorbeeld uit het ASO komen, maar toch al naar de academie gingen, of bv fotografie volgden.

Er zijn in de opleiding grofweg twee groepen: leerlingen die uit een meer artistieke richting komen en wat onzeker zijn over de theorie, en leerlingen die theoretisch wel wat gewoon zijn maar bijvoorbeeld nog nooit getekend hebben. De opleiding is een 2-spoor, en op beide gebieden moet er ingezet kunnen worden. De opleiding verwacht dus een combinatie van skills die niet voor iedereen evident is. Ontwerpen wordt binnen de opleiding niet gezien als aan vrijblijvende actie, maar bij het ontwerpen wordt er steeds verwezen naar elementen uit de wetenschap, kunst, maatschappij ... Kennis is voor een architect nodig om tot creatie te komen.

Welke voorkennis moet ik hebben?

Wij verwachten geen specifieke voorkennis. Je moet wel bereid zijn om 5 jaar hard te werken. Een brede interesse (mens, maatschappij, kunst, wetenschap, architectuur, design, technologie, geschiedenis…) en een goede algemene vorming zijn belangrijk. Je moet theorie kunnen verwerken en een evenwicht vinden in het aandeel theorie en praktijk. Attitude is heel belangrijk. Ook ruimtelijk inzicht is belangrijk voor een architect.

Moet ik meteen een laptop hebben?

Er zijn computers met de nodige software beschikbaar op de campus. Al zal het niet altijd evident zijn om op de juiste momenten in de pc-lokalen terecht te kunnen. Het is zeker niet nodig om meteen een laptop te hebben. In de hogere jaren is het wel aangewezen.

Met welk(e) tekenprogramma(‘s) werken studenten architectuur?

Beeldcommunicatie start al vanaf het eerste jaar en wordt geïntegreerd in de verschillende modules. Naast REVIT (complex CAD-programma) leren studenten ook werken met Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop.

REVIT is gratis voor studenten. Voor de Adobe programma’s betalen studenten ongeveer 60 euro per jaar.