Wat is diergeneeskunde?

Studenten en docenten vertellen

Een vraag over de opleiding? Contacteer ons

Infodag op 7 september

Tijdens de Infodag op 7 september vertellen docenten en studenten je alle ins en outs over de opleiding en beantwoorden ze je vragen met plezier. Ga ook mee op campustour en snuif alvast de sfeer op van het studentenleven, of volg een live infosessie.

Neem gerust je ouders en vrienden mee en maak er samen een onvergetelijke dag van.

Waarom diergeneeskunde studeren aan UAntwerpen?

Met de Antwerpse bacheloropleiding diergeneeskunde kies je voor een intensieve opleiding, maar ook voor een praktijkgerichte en persoonlijke aanpak

Je start met de theorie over het gezonde dier, maar maakt ook al kennis met de klinische en praktische aspecten van het beroep. Voor demonstraties en hands-on practica trekken we naar het state-of-the-art vaardighedenlabo en naar onze oefenstal ‘De Ark’. Daar leer je ook al doende alles over dierengedrag en dierenwelzijn, want we vinden het belangrijk dat je vlot en veilig leert omgaan met dieren.

Toelatingsexamen dierenarts

Als je in Vlaanderen diergeneeskunde wil studeren, moet je een toelatingsexamen afleggen. Net als bij de opleiding geneeskunde gaat het om een bindend toelatingsexamen met een numerus fixus. Dat betekent dat je moet slagen voor alle onderdelen van het toelatingsexamen en bij de 240 beste kandidaten moet horen om aan de opleiding te kunnen beginnen.

Het toelatingsexamen 2024 vindt plaats op 4 juli. De uitslag is bekend op 15 juli om 14u.

Niet toegelaten tot de opleiding diergeneeskunde, wat nu?

Ben je niet geslaagd of niet gunstig gerangschikt, dan moet je op zoek naar een ’plan B’. Je zal dus een andere opleiding moeten kiezen. Je moet daarbij met een aantal zaken rekening houden.

Je leest er meer over op de infopagina over het toelatingsexamen dierenarts.

Wel geslaagd?

Prociciat! Je kan je meteen inschrijven

Veelgestelde vragen over de opleiding

Heb je vragen over de opleiding? Met een beetje geluk staat je vraag tussen de veelgestelde hieronder en krijg je er meteen antwoord op!

Is er een toelatingsproef of numerus clausus?

Ja, vanaf het academiejaar 2023-2024 is een toelatingsexamen van toepassing. Je moet slagen op alle onderdelen van dat examen en tot de beste 240 kandidaten behoren. 

Het examen test je kennis van wiskunde, biologie, fysica en chemie, en toetst ook je communicatieve en cognitieve vaardigheden. Meer informatie vind je op de website van de opleiding: www.uantwerpen.be/toelatingsexamen-dierenarts

Hoeveel uur wiskunde moet ik hebben gevolgd?

Hoe meer hoe beter. Niet zozeer omdat je zo veel wiskunde nodig hebt als dierenarts maar omdat je moet slagen voor het toelatingsexamen dierenarts dat een stevige portie voorkennis van wiskunde, chemie, fysica en biologie vereist. In de opleiding zit wel fysica en daarvoor moet je ook beschikken over voldoende basiskennis van wiskunde.

Met minimum 6 uur wiskunde in het middelbaar onderwijs en een sterke interesse in wetenschappen heb je een redelijke kans op slagen.

Ik kom uit het TSO/BSO/KSO/ASO-humane wetenschappen. Maak ik kans om te slagen voor het toelatingsexamen?

Studenten uit TSO/BSO/KSO/Humane wetenschappen hebben niet altijd de juiste voorkennis. Heb je voldoende wiskunde gehad, ben je sterk in wetenschappen en ben je erg gemotiveerd, dan kan je het toch proberen. 

Soms is het volgen van een 7de jaar wetenschappen aan de middelbare school (beperkt aantal scholen biedt dit aan) een goede tussenoplossing.

Je kan je natuurlijk ook voorbereiden door zelfstudie en het volgen van een voorbereidende cursus op het toelatingsexamen. Meer info vind je op www.uantwerpen.be/toelatingsexamen-dierenarts.

Hoe kan ik me voorbereiden op het toelatingsexamen dierenarts?

Er wordt een voorbereidende cursus aangeboden door EMSA Antwerpen. Deelnemen kost slechts 40 euro. Je krijgt daarvoor een online studiepakket, 6 workshops en een online oefenbundel met proefexamen. 

De cursus gaat in het najaar van 2024 terug van start. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op www.uantwerpen.be/toelatingsexamen-dierenarts of vul het formulier hieronder in.

Jobmogelijkheden

Benieuwd naar wat je kan doen met een diploma in diergeneeskunde? 

Na je bachelor moet je eerst je masterdiploma halen. Daarna kan je uiteraard als dierenarts aan de slag, op zelfstandige basis of als werknemer. Je kan ook expert worden in voedselveiligheid, diergeneesmiddelen ontwikkelen in een farmaceutisch bedrijf, controleur worden in een slachthuis, of adviseur in een dier- of veevoederbedrijf.

Je kan ook doctoreren en onderzoek doen aan de universiteit, in de industrie of bij de overheid.

Je leest er meer over op de opleidingspagina's van diergeneeskunde.

Meer over de opleiding diergeneeskunde