Wat is farmaceutische wetenschappen?

Studenten en docenten vertellen

Een vraag over de opleiding? Contacteer ons

Infodag op 7 september

Tijdens de Infodag op 7 september vertellen docenten en studenten je alle ins en outs over de opleiding en beantwoorden ze je vragen met plezier. Ga ook mee op campustour en snuif alvast de sfeer op van het studentenleven, of volg een live infosessie.

Neem gerust je ouders en vrienden mee en maak er samen een onvergetelijke dag van.

IJkingstoets?

Om je in te schrijven voor de opleiding farmaceutische wetenschappen moet je verplicht deelnemen aan de starttoets (verplichte ijkingstoets). Het resultaat is niet bindend, dat wil zeggen dat je nog altijd mag inschrijven, ook als je niet slaagt. Dan moet je wel de verplichte remediëring volgen.

De starttoetsen (verplichte ijkingstoetsen) vinden plaats op 1 juli en 24 augustus. Alle praktische informatie vind je op www.ijkingstoets.be.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de opleiding? Met een beetje geluk staat je vraag tussen de veelgestelde hieronder en krijg je er meteen antwoord op!

Hoeveel uur wiskunde moet ik hebben gevolgd?

Hoe meer hoe beter. In de opleiding komt naast chemie het eerste jaar veel fysica aan bod waarvoor je wiskunde nodig hebt. 4u wiskunde in het middelbaar onderwijs en een sterke interesse in wetenschappen zijn een minimum.

Ik kom uit het TSO/BSO/KSO/ASO-humane wetenschappen. Kan ik starten?

Ja, je mag starten. Maar een stevige wiskundige en wetenschappelijke basis is noodzakelijk. Studenten uit TSO/BSO/KSO/ASO-humane wetenschappen bezitten niet altijd de juiste voorkennis. 

Soms is het volgen van een 7de jaar wetenschappen aan de middelbare school (een beperkt aantal scholen biedt dit aan) een goede tussenoplossing. We raden je in ieder geval aan om aan de ijkingstoets mee te doen. Is die niet goed, dan moet je misschien een andere opleiding overwegen.

Wat is het verschil met andere opleidingen met veel chemie, zoals biochemie en biotechnologie of biomedische wetenschappen?

De opleiding farmaceutische wetenschappen is een unieke combinatie van onderzoek en patiëntgerichtheid. De opleidingen biomedische wetenschappen en biochemie en biotechnologie zijn onderzoeksgericht: je komt niet in contact met patiënten. 

In de opleiding farmaceutische wetenschappen staat de studie van de chemie in levende organismen en van de chemische aspecten van geneesmiddelen centraal.


Kan ik overstappen naar geneeskunde na één jaar farmaceutische wetenschappen?

Neen, je moet eerst slagen voor het toelatingsexamen arts en start opnieuw in het eerste jaar. Je kan wel een beperkt aantal vrijstellingen krijgen als je overstapt. 

We raden je aan om een opleiding te kiezen die je ook in het geval dat je een tweede keer niet slaagt voor het toelatingsexamen wil verderzetten. Dat kan farmaceutische wetenschappen zijn, maar ook biomedische wetenschappen, kinesitherapie of nog een andere opleiding.

Hoe kan ik in het onderwijs terechtkomen?

Wil je aan de slag als leerkracht in bijvoorbeeld biologie, chemie of farmaceutische wetenschappen? Dan kan je een lerarenopleiding volgen:

Bekijk de infosessie

Download de brochure

Jobmogelijkheden

Benieuwd naar wat je kan doen met een masterdiploma in de farmaceutische wetenschappen? 

Als apotheker kan je aan de slag in de brede sector van de gezondheidszorg. Je kan aan de slag in de apotheek of de industrie. De overheid en het onderwijs hebben ook jobs voor je klaarliggen.

Je leest er alles over op de opleidingspagina's van farmaceutische wetenschappen.