Wat is interieurarchitectuur?

Stefan Martens vertelt je er alles over

Een vraag over de opleiding? Contacteer ons


Infodag op 7 september

preview_Sfeerfoto's+21-09-22+CMH+en+CGB+(10).jpg

Tijdens de Infodag op 7 september vertellen docenten en studenten je alle ins en outs over de opleiding en beantwoorden ze je vragen met plezier. Ga ook mee op campustour en snuif alvast de sfeer op van het studentenleven, of volg een live infosessie.

Neem gerust je ouders en vrienden mee en maak er samen een onvergetelijke dag van.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de opleiding? Met een beetje geluk staat je vraag tussen de veelgestelde hieronder en krijg je er meteen antwoord op!

Waarom kiezen voor de opleiding in Antwerpen?

De focus in Antwerpen ligt op de nauwe relatie tussen de mens, het object en de ruimte (gebouwde wereld). Wij hebben een generalistische aanpak. Wij denken heel breed en je maakt zeer pragmatisch kennis met alle disciplines van de interieurarchitectuur. Bij ons hoef je geen keuzes te maken (in de master): ‘door te vertrekken vanuit de humane wetenschappen, door de mens centraal te plaatsen, kan je later elke ontwerpopdracht aan’.

Wat is het verschil met architectuur?

Het verschil zit hem vooral in de context en de schaal. Voor een architect is de schaal vaak de stedelijke of de landschappelijke omgeving. Terwijl een interieurarchitect meestal een bestaande context (gebouw, publieke ruimte) als vertrekpunt heeft. Een interieurarchitect komt vaak in een tijdelijke context terecht en werkt dikwijls 1 op 1. Daarnaast is er zeker een overlap tussen beide beroepen en komen ze elkaar regelmatig tegen. De programma’s van de opleidingen lopen momenteel behoorlijk gescheiden, het gebouw wordt wel gedeeld.

Wat is het verschil met interieurvormgeving?

Sowieso is er een verschil in aantal jaren: interieurvormgeving is 3 jaar, interieurarchitectuur is 4 jaar. Verder is de professionele bacheloropleiding interieurvormgeving er op gericht om meteen in te kunnen stappen in de praktijk. Bij de vormgevers ligt meer de focus op de output, het produceren van tekeningen en maquettes (presentatietechnieken). Ieder jaar mogen wij heel wat schakelstudenten verwelkomen in onze opleiding. Deze studenten doen er dan een jaar langer over, maar brengen een frisse wind in onze opleiding. (De focus van dit schakeljaar ligt op de humane wetenschappen.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is modulair opgebouwd. In de thematische modules ondersteunt de theorie de praktijk en verschilt hij dan ook sterk per module. Een module duurt zes weken. Twee keer per academiejaar zijn er theoretische examens.

Een ontwerpopdracht wordt dus ondersteund vanuit de theorie. Aan het einde van een module is er een ‘toonmoment’, studenten leveren iets af of hebben een jury verdediging (waarbij ook theoretische vragen gesteld worden). Afleveren kan zijn: een tekening, render, moodboard, presentatie, maquette, beeldmateriaal, paper, publicatie, een analytisch onderzoek…

Welke voorkennis moet ik hebben?

Wij verwachten geen specifieke voorkennis. Je moet wel bereid zijn om 4 jaar hard te werken. Je moet theorie kunnen verwerken, brede interesses hebben (mens, maatschappij, kunst, wetenschap, architectuur, design, technologie, geschiedenis…) en een evenwicht kunnen vinden in het aandeel theorie en praktijk. Ook ruimtelijk inzicht is belangrijk voor een interieurarchitect.

Welke is de ideale vooropleiding?

Leerlingen uit het kunstonderwijs doen het goed in onze opleiding (architecturale vormgeving, interieurvormgeving), deze studenten maakten al kennis met het praktijk-theorie-onderwijs. Het grootste deel van onze studenten komt uit het ASO. Bij het werken in groepen wordt (in het begin) rekening gehouden met de vooropleiding van de studenten. Als er al een aanvangsverschil zou zijn, dan is dit meestal snel niet meer merkbaar.

Met welk(e) tekenprogramma(‘s) werken studenten interieurarchitectuur?

Beeldcommunicatie start al vanaf het eerste jaar en wordt geïntegreerd in de verschillende modules. Naast Vectorworks (CAD-programma) leren studenten ook werken met Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop.

Meer over de opleiding interieurarchitectuur