Bekijk de antwoorden op volgende meest gestelde vragen:

Nog vragen? Kom zeker langs op onze Go Global week die elk jaar wordt georganiseerd in november.

Op Erasmus gaan, wat is dat?

Simpel gezegd: via Erasmus kan jij binnen Europa op uitwisseling gaan bij een andere universiteit. Via Erasmus kan je ook werkervaring opdoen tijdens een stage.

Maar bij Universiteit Antwerpen kan je niet enkel via Erasmus op uitwisseling (uitwisseling binnen Europa). Door partnerschappen met andere buitenlandse instellingen kan je ook ervaring opdoen buiten Europa. Benieuwd welke bestemmingen je allemaal kan ontdekken?

Al deze uitwisselingen steunen op dezelfde ideeën om jouw internationale ervaring onvergetelijk te maken zoals:

  • Je hoeft niet langer te studeren, maar jouw buitenlandse lessen tellen mee binnen jouw opleiding.
  • Als student van de Universiteit Antwerpen hoef je het inschrijvingsgeld van de gastinstelling niet te betalen
  • Wij helpen en begeleiden het hele proces van jouw uitwisseling: van onthaal, taalvoorbereiding en huisvesting tot activiteiten met andere internationale studenten

Alle info over beurzen en de specifieke bestemmingen waar jij naartoe kan gaan, vind je terug op het studentenportaal van jouw opleiding en Mobility Online, de tool die onze universiteit gebruikt voor uitwisselingen. Studenten die het financieel moeilijk hebben helpen we bij het zoeken naar extra financiering.

Charlotte ging op Erasmus in Praag

Trek jij ook naar het buitenland?

Natalie ging op uitwisseling naar Warschau

Klaar om te starten aan dit avontuur?

Waar kan ik op uitwisseling?

Elke faculteit biedt haar studenten bestemmingen aan binnen Europa (Erasmus) maar ook binnen België (Erasmus Belgica). Ook zijn er bestemmingen buiten Europa beschikbaar (faculty agreements - institutional agreements). 

Trek jij naar Zuid-Afrika, Frankrijk, of de United States?

Kan ik op buitenlandse stage gaan?

Zeker! Bij Universiteit Antwerpen geloven we dat een stage de perfecte aanvulling is op jouw studies. En waarom zou je dan niet naar het buitenland trekken? Zowel als student, maar ook als bijna-afgestudeerde kan je een stage volgen.

Je kan zowel een stage binnen Europa als buiten Europa volgen, een stage in het Globale Zuiden of ergens anders in de wereld. Jaarlijks gaan er bijvoorbeeld heel wat studenten geneeskunde en studenten Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie op stage in Afrika, Azië of Latijns-Amerika

Als bijna-afgestuurde studente kan je via het Erasmus+ programma een stage “na de studie” volgen om je helemaal klaar te stomen voor je effectief op de arbeidsmarkt komt.

Bij vragen over de specifieke stages, kan je steeds terecht bij je faculteit.

Astrid, Michelle, Nel, Noa, Wytse en Eveline, studenten Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, liepen stage in Tanzania

"Pole pole" is een Swahili-uitdrukking die "langzaam, stap voor stap" betekent. Het is meer dan alleen een woord; het is een levensfilosofie die we leerden tijdens onze stage in Tanzania. Deze eenvoudige uitdrukking herinnert ons eraan om te vertragen, te genieten van het huidige moment en de schoonheid te ontdekken in de traagheid van het leven.


Hoeveel kost een buitenlandse ervaring?

De echte kost van een internationale ervaring is een optelsom en voor iedereen verschillend. Zo heb je duurdere buitenlandse ervaringen zoals een uitwisseling, en voordeligere alternatieven zoals een zomerschool of groepsreis. Maar ook het land en de accommodatie die je kiest, bepaalt veel.

Geen zorgen, voor de meeste buitenlandse ervaringen zijn er beursmogelijkheden om de kosten te drukken. Zo heb je een Erasmusbeurs wanneer je binnen Europa blijft, maar kan je ook een beurs krijgen wanneer je buiten Europa trekt (al is dit niet gegarandeerd). De toewijzing van deze beurzen hangt af van de bestemming, opleiding en studentenstatuut. Hierover krijg je meer informatie per opleiding wanneer je start aan onze universiteit.

Heb je graag een inzicht in de kosten ter plekke? Via talloze studentenverslagen op het Studentenportaal, kom je te weten hoeveel studenten uitgaven aan accommodatie, reiskosten, voeding etc. Ook bij de Dienst Internationale Samenwerking kan je altijd terecht voor vragen over beurzen en verminderde tarieven.

Waar logeer ik in het buitenland?

De accommodatie is voor elke uitwisseling anders, je kiest die namelijk helemaal zelf! Op het studentenportaal vind je wel heel wat tips die je helpen bij de zoektocht van jouw accommodatie. Zo kan je kiezen voor een kot, een gedeeld studentenhuis of verblijf je bij een gastgezin, waar jij je goed bij voelt.

Voor een studiereis of een stage kan het zijn dat je logement op voorhand is afgesproken, en ook bij exposures verblijf je vaak bij een gastfamilie maar hier weet je op voorhand waar je verblijft.

Moet ik langer studeren als ik op uitwisseling ga?

Goed nieuws: nee, je hoeft niet langer te studeren als je kiest voor een uitwisseling. Je buitenlandse studieperiode is geïntegreerd in je opleiding en zorgt daarom niet voor studieverlenging.

Zijn er naast lang in het buitenland studeren ook andere mogelijkheden?

Kies jij liever niet voor een uitwisseling of stage voor een semester of academiejaar, zijn er nog heel wat andere mogelijkheden. We zetten namelijk in op inclusieve internationaliseringsvormen voor iedereen, want iedereen kan wel wat internationale skills gebruiken. Naast de gekende Erasmusuitwisseling of buitenlandse stages, bieden we ook korte mobiliteit aan en “internationalisation@home”.

Enkele voorbeelden van internationalisation at home zijn Engelstalig onderwijs, internationale gastdocenten of zomer- en winterscholen aan onze universiteit (Antwerp Summer and Winter University). Ook korte mobiliteit is een optie, zoals een groepsreis of zomerschool in het buitenland. Op het studentenportaal bij ‘korte internationale mobiliteit’ vind je alle mogelijkheden voor jouw opleiding.