Industriële wetenschappen: chemie en biochemie
Industrieel ingenieurs: (bio)chemie, je vindt ze overal. Chemie is dan ook overal aanwezig:
- De zeep waarmee je je handen wast?
- De lak op je auto?
- De samenstelling van (bio)diesel?
- De technologie voor afvalverwerking en recyclage?
Dat is chemie!
In deze opleiding tot industrieel ingenieur chemie of biochemie leer je op grote schaal werken met (bio)chemische reacties, ontwikkel je de materialen van morgen en werk je aan een wereld die milieuvriendelijker en veiliger is. Ook iets voor jou?
Vanaf jaar één chemie
Meteen van bij de start van de bacheloropleiding heb je lessen chemie. Je leert hoe chemische processen in elkaar zitten en... past die kennis toe in labo's en praktische projecten. Je brengt veel tijd in semi-industriële labo's door, ontrafelt de structuur van stoffen en materialen en leert alles over recyclage en afvalverwerking.
Allround industrieel ingenieur
Daarnaast krijg je ook de nodige basiskennis en algemene ingenieursvaardigheden mee. Die maken van jou een sterke allround industrieel ingenieur zodat je goed kan samenwerken met ingenieurs van andere specialisaties.
Bovendien kies je een minor, die je aanvullende kennis en vaardigheden aanreikt. Bedrijfskunde hoort daar zeker bij, maar je kan ook werken aan extra taalvaardigheid, productontwikkeling en meer inzicht in kwaliteits- en veiligheidszorg.
Specialiseren in chemie of biochemie
In de masteropleiding specialiseer je je in chemie of biochemie.
Ruim een derde van je studietijd besteed je aan de masterproef, die je uitvoert in samenwerking met een onderzoeksgroep of een bedrijf. Zo zet je meteen de eerste stappen in het werkveld.
Felbegeerd op de arbeidsmarkt
Als industrieel ingenieur chemie of biochemie vind je in Vlaanderen geen boeiendere stad dan Antwerpen. De haven is je speelterrein, vol chemiereuzen en hoogtechnologische ondernemingen, waar je tijdens je masterproef een stage kan uitvoeren.
Maar ook daarbuiten vind je uitstekende kansen op een interessante job in tal van sectoren. Denk maar aan de petrochemie, farmacie, milieutechnologie, bodemsanering, kunststoffenindustrie en levensmiddelenindustrie.