Bachelor in de industriële wetenschappen: chemie
Jouw opleiding tot industrieel ingenieur
Vanaf dag één volg je chemische vakken. Je leert hoe chemische reacties in elkaar zitten en past die kennis toe in labo's en praktische projecten.
Dit mag je verwachten van deze bacheloropleiding:
- 3 jaar voltijds studeren (180 studiepunten)
- In het Nederlands
- Aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen
- Op Campus Groenenborger
Vanaf jaar één chemie
Je maakt al vanaf het eerste jaar een keuze tussen de opleidingen in de industriële wetenschappen van de Universiteit Antwerpen:
- bouwkunde
- chemie en biochemie
- elektromechanica
- elektronica-ICT
Je volgt dan vanaf dag één lessen in je specialisatie: chemie. Je krijgt een basiskennis chemie mee, maar leert deze vooral toepassen in de (bio)chemische ingenieursvakken. Je ontwerpt en verbetert er chemische processen en installaties mee. Zo zal je zowel in de theorielessen, als via simulatiesoftware en experimenten in het labo (bio)chemische reacties op grote schaal bestuderen. Op deze manier word je een chemisch-technisch expert.
In het derde bachelorjaar maak je dan een keuze tussen chemie en biochemie.
Allround ingenieur
In het werkveld werken ingenieurs met verschillende specialisaties vaak samen. Dat lukt omdat zij algemene ingenieursvaardigheden delen en dus onderling 'dezelfde taal spreken'.
Om deze reden maak je ook kennis met de andere specialisaties (bouwkunde, elektromechanica en elektronica-ICT) en volg je, samen met de studenten van de andere specialisaties, basisopleidingsonderdelen zoals wiskunde, statica, elektrotechniek, chemie en materiaalkunde en informatica.
Bedrijfskunde + ...
Aanvullende kennis en vaardigheden steek je bovendien op in de minor van je keuze. Bedrijfskunde komt in elk van de vier minors aan bod, zodat je zeker thuis bent in alles wat met ondernemen en je eigen bedrijf starten te maken heeft.
Specialiseren in chemie of biochemie
In het derde deel van het bachelortraject kies je tussen de optie chemie en de optie biochemie. Met biochemie heb je dan al even kennisgemaakt. In de masteropleiding ga je verder op de ingeslagen weg: je specialiseert je in chemie of biochemie.