Aan de slag als onderzoeker in veiligheid na de opleiding veiligheidswetenschappen
"De inzichten uit verschillende disciplines stellen me in staat om veiligheid integraal te benaderen"
Thom Snaphaan
- Academisch assistent en doctoraatsonderzoeker bij de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht aan de Universiteit Gent
- Lid van het Institute of International Research on Criminal Policy (IRCP)
- Coördinerend staflid van het kennis- en onderzoeksplatform Privacy, Information Exchange, Law Enforcement en Surveillance (PIXLES)
- Afgestudeerd in 2016
Veiligheidsonderzoek
"Ik ontdekte mijn interesse in onderzoek toen ik aan Avans Hogeschool een bachelor integrale veiligheid volgde. Na mijn afstudeeronderzoek binnen het Expertisecentrum Veiligheid van de hogeschool, wilde ik me verder verdiepen. De master in de veiligheidswetenschappen kwam op mijn radar door het generalistische karakter en de integrale en interdisciplinaire benadering van veiligheid. In het schakeljaar kon ik bovendien mijn (wetenschappelijke) onderzoeksvaardigheden aanscherpen. Dat trok me over de streep.
Mijn methodologische toolkit werd inderdaad behoorlijk uitgebreid in de opleiding. Daarvan heb ik vandaag veel profijt. De theoretische inzichten uit verschillende disciplines stellen me daarnaast in staat om veiligheid ook vanuit een wetenschappelijk perspectief integraal te benaderen. Er zijn immers veel raakvlakken tussen de disciplines, zowel op methodologisch als op theoretisch vlak. Door vraagstukken inter- of transdisciplinair te benaderen, kunnen er dus efficiëntieslagen gemaakt worden, maar niet zonder handvatten en inzichten."
Meteen een job
"Tijdens de opleiding deed ik een praktische onderzoeksstage bij Cepa, de werkgeversorganisatie in de haven van Antwerpen. Na afloop van de stage kreeg ik een aanbod: om als teamverantwoordelijke aan het werk te gaan op de Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming. Ik greep deze kans met beide handen aan. Plots had ik, nog voor ik afstudeerde, een eerste job. Ik heb in deze functie een kleine twee jaar rond arbeidsveiligheid gewerkt in de Antwerpse haven."
Big data in de omgevingscriminologie
"Mijn promotoren en ik besloten om de bevindingen uit mijn masterproef te publiceren in een wetenschappelijk artikel. Het artikel verscheen een jaar nadat ik afstudeerde in het Tijdschrift voor Criminologie. Hoewel mijn job veel uitdaging bood en ik met plezier ging werken, besefte ik toen dat ik het wetenschappelijk onderzoek miste. Op dat moment kruiste een vacature van de UGent voor een academisch assistent en doctoraatsonderzoeker mijn pad. De twee promotoren van mijn masterproefonderzoek, werden de promotoren van mijn doctoraatsonderzoek. Daarin bestudeer ik het gebruik van big data in de omgevingscriminologie. Hiervoor haal ik onder andere inzichten en methoden uit andere disciplines, om die vervolgens te vertalen naar (mogelijke) toepassingen binnen de criminologie. Daarvoor is een interdisciplinaire achtergrond erg nuttig; elke discipline heeft immers haar eigen vakjargon, manier van werken en (data)bronnen.
Op dagelijkse basis combineer ik het voeren van wetenschappelijk onderzoek rond diverse (criminologische) thema’s met onderwijstaken, zoals het begeleiden van praktische oefeningen, begeleiden van stagiair(e)s, opvolgen en beoordelen van masterproefstudenten, en dergelijke meer. Daarnaast verstrekken wij op regelmatige basis advies aan lokale en nationale veiligheidsactoren. Zo communiceren we op regelmatige basis de inzichten die we verkregen op basis van lokale bevolkingsbevragingen aan de Stad Gent, bijvoorbeeld op basis van de lopende SCAN-studie. Een ander voorbeeld, op nationaal niveau, is een recent afgeronde evaluatiestudie in opdracht van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken naar de invloed van buurtinformatienetwerken op de veiligheid in de buurt. Tot slot zetel ik in diverse interne en externe commissies, en draag ik bij aan het dagelijkse functioneren van de vakgroep en van PIXLES; een interdisciplinair kennisplatform op het gebied van privacy, informatie-uitwisseling, rechtshandhaving en surveillance.
Dit divers takenpakket vraagt ook diverse vaardigheden en competenties, en een bredere (professionele en wetenschappelijke) kennis over diverse onderwerpen. De master in de veiligheidswetenschappen heeft mij in mijn traject de nodige handvatten geboden."